Tänasel tasuta HIV testimisel on käinud üle 200 noore

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
HIV-kiirtest.
HIV-kiirtest. Foto: Toomas Huik

Korraldajate hinnangul oli täna kella 17-ks ennast Coca-Cola Plazas testimas käinud umbes 200 inimest ja kella 19-ks, mil testimine lõpeb, on loodetavasti see arv kasvanud üle 300.


«Huvi on hästi suur, mida näitab see, et testimisele on kogu päev 15-20 inimest järjekorras. Oleme väga rahul,» ütles Ettevõtted HIV Vastu eestvedaja Keit Fomotškin. Kui palju võib olla nende hulgas nakatunuid, ei osanud ta veel öelda, kuid mainis, et varasematel kordadel on avastatud 2-4 juhtu.

Ürituse korraldamise põhjuseks on kurb statistika. Eesti on aastas registreeritud HIV-juhtude poolest Euroopas juhtival positsioonil ning see on üks edetabelitest, mille tipus olemine ei vääri kiitust.

Terviseameti andmetel on Eestis 2011. aasta 28.oktoobri seisuga aastate jooksul kokku diagnoositud 7995 HIV-nakatunut. Arvatavasti on tegelik arv oluliselt suurem. Nakatunute vanus jääb enamasti 20 ja 35 vahele.

Eesti elanikest pole 75 protsenti kunagi HIV-testi teinud. Õigeaegse ravi korral võivad HIV-positiivsed aga elada pikka ja täisväärtuslikku elu. «Test on ainus viis nakkusest teada saada ning testimine peaks olema inimeste jaoks sama tavaline tegevus kui perearsti külastamine,» selgitas Fomotškin.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles