Talvik: eriarstile minek peab olema põhjendatud

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Anneli Talvik
Anneli Talvik Foto: Liis Treimann

Perearstide seltsi juhatuse liige Anneli Talvik ütles sotsiaalministeeriumi kooskõlastusringile saadetud seaduseelnõu kommenteerides, et muudatus, mis suurendab perearsti rolli patsiendi eriarstile suunamisel, on õige samm.


«Meie soov ja huvi on see, et eriarstile pääseks tõesti need patsiendid, kes seda vajavad ja nende jaoks optimaalse kiirusega. Praegu see nii ei ole,» lausus Talvik.

Selleks, et see juhtuma hakkaks, on tema sõnul Eesti tervishoius vaja teha palju muudatusi ja nn väravavahi funktsiooni tõhustamine on üks neist, millest on aastaid rääkinud ja mis nüüd jõustumas.

Järgmine samm on perearstide endi algatatud «saatekirjarevolutsioon»,millega loodetakse peagi pilootfaasist edasi jõuda. Eesmärgiks on, et eriarstini peab jõudma põhjendatult patsient, kel on tehtud eelnevad kokkulepitud uuringud perearsti juures, mitte patsient, kes seda ise tahab või, mis veelgi hullem, kelle probleemi lahendamine on perearsti töö.

Perearstid on seisukohal, et perearsti nn väravavahiroll on majanduslikult otstarbekas, kuna eriarstiabis on juba ainuüksi tavaline visiit riigile 7 korda kallim. See on ka meditsiiniliselt loogiline.

«Patsiendi jaoks paraneb arstiabi siis, kui eriarsti rolliks jääb tegelemine tõsisemate ja erilisemate haigustega. Seni, kuni patsiendid iga lihtsa hädaga eriarstile pöörduvad, jääb kõigi supp lahjaks,» sõnas Talvik.

Ta lisas, et ehkki eriarstile pöördumiseks on kindlad kriteeriumid, on see asi, mida meie inimesed kuidagi aktsepteerida ei taha. Samas, kui patsiendi probleem kuulub eriarsti valdkonda, siis saadetakse patsient loomulikult eriarstile edasi.

«Perearstide jaoks palju ei muutu, tegeleme krooniliste haigetega niigi iga päev ja kui süsteem korrastub, tõstab see kindlasti nii patsientide, eriarstide kui ka perearstide tööga rahulolu,» selgitas perearstide eestkõneleja.

Sotsiaalministeerium loodab, et seadusemuudatusega väheneb eriarstide koormus ja ravijärjekorrad. Eesmärk on parandada tööjaotust tervishoiusüsteemis võimaldamaks patsientidel kiiremini pääseda vajaliku arsti vastuvõtule
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles