HIV-kiirtestimisel nakatunuid õnneks ei leitud

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
HIV-testi tegemine nõustamiskabinetis.
HIV-testi tegemine nõustamiskabinetis. Foto: Liis Treimann

Teisipäeval, 1. novembril Coca-Cola Plaza fuajees kuus tundi kestnud tasuta HIV-kiirtestimisel käis 303 inimest ja ühtki nakatunut ei leitud.


Kuue tunni jooksul käis testimas täpselt sama palju inimesi kui eelmisel korral, kui sarnane üritus korraldati - 303 inimest. Testimas käinute seas ei olnud HIV-positiivseid.

«Suur rõõm on näha, et inimesed on motiveeritud testi tegema. Kuue tunni jooksul oli ukse taga pikk järjekord enda ja oma lähedaste tervisest hoolivaid inimesi. Testimas käinud on eeskujuks kõigile neile, kes pole veel HIV-testi teinud. Loodan väga, et eeskuju on nakkav ja peale avalikel HIV-kiirtestimisüritustel osalemise leiavad inimesed üha rohkem julgust küsida ka näiteks oma perearstilt HIV-testi tegemise võimalust,» ütles Ettevõtted HIV Vastu eestvedaja Keit Fomotškin.

Anne & Stiili turundusjuht Jaanika Käärst lisas: «Paljud, kes kohal olid ja ootasid oma testimisjärjekorda, pabistasid. Testi tulemuse selgudes oli aga kergendus suur. Loodetavasti on kõik testimas käinud tulevikus terviseteadlikumad ning teevad edaspidi seksuaalkäitumises kaalutletumaid otsuseid.»

HIV-kiirtestimine näitas taas, et sellesarnaseid üritusi on vaja kindlasti veel korraldada, et testima jõuaksid ka need hinnanguliselt umbes 4000 inimest, kes ei tea, et on HIV-positiivsed.

«Ühest küljest on meil suur rõõm nende 303 inimese üle, kes said testimiskabiinis rõõmsa vastuse, kuid samas näeme vajadust jätkata sääraste avalike ja mugavat testimist võimaldavate ürituste korraldamist, Oleks vaja, et ka need HIV-positiivsed, kes oma nakkusest ei tea, leiaksid tee testima ning saaksid alustada raviga, mis võib päästa nende elu,» lausus Fomotškin.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles