Ministeerium tahab eriarstile minekut karmistada

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eriarstide juurde on pea alati järjekord.
Eriarstide juurde on pea alati järjekord. Foto: Liis Treimann

Sotsiaalministeeriumi terviseala asekantsleri Ivi Normeti sõnul paneb kooskõlastusringile saadetud ravikindlustuse seaduse eelnõu muudatus paika, millistel juhtudel haigekassa rahastab eriarsti poole pöördumist.


Uue korra järgi ei saa patsiendid enam haigekassa raha eest ise otse eriarsti juurde pöörduda. Selliste otsepöördumiste vähendamine krooniliste haiguste korral suurendab Normeti sõnul perearstide keskset rolli ning vähendab eriarstide koormust, optimeerides ühtlasi haigekassa kulutusi.

Normeti sõnul kehtib juba täna enamusel juhtudel saatekirja nõue ja otsepöördumine eriarsti juurde on võimalik ainult visiiditasu maksmisel kui eriarstiabi osutatakse seoses traumaga, kroonilise haigusega, tuberkuloosiga, silmahaigusega, naha- või suguhaigusega, samuti günekoloogilist või psühhiaatrilise abi osutamisel.

Eraldi kriteeriumite kehtestamist sotsiaalministeerium esialgu vajalikuks ei pea, sest krooniliste haigete ravi, jälgimine ja ravi korrigeerimine käib üldtunnustatud ravijuhiste järgi.

Samas jääb inimestele alati võimalus ise pöörduda soovitud eriarsti juurde, aga sel juhul peab ta ise visiidi ja uuringute eest tasuma.

Seaduseparandusega tahetakse vähendada ravijärjekordi eriarstiabis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles