Viigimaa: liigne alkohol põhjustab äkksurma

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kardioloogiaprofessor Margus Viigimaa.
Kardioloogiaprofessor Margus Viigimaa. Foto: Mihkel Maripuu

Südamearst Margus Viigimaa sõnul pole alkohol sugugi nii süütu nagu paljud arvavad, sest selle liigtarvitamine võib suurendada äkksurma riski.


Alkohol on Viigimaa sõnul koos suitsetamise, ebatervisliku toitumise, vähese kehalise aktiivsuse ja stressiga mehe tervist kahjustavate faktorite esireas. Juba 30 grammi absoluutalkoholi päevas suurendab kõrgevererõhutõve riski.

Liigjoomine võib tõsta tromboosiohtu ja põhjustada südame rütmihäireid, mis on ka äkksurma olulisemateks põhjusteks. Uuringud näitavad, et alkoholi kuritarvitamine on südame seiskumise olulisem risk kui suitsetamine ja rohke kohvijoomine.

Viigimaa sõnul põhjustavad meeste äkksurma lisaks alkoholile veel ka rasvumine ja sotsiaalne isolatsioon ehk üksindus.

Eluviise muutes saab südamehaigusi edukalt ära hoida. Kolm tundi terviseporti nädalas vähendab südameinfarkti riski 22 protsenti.

Tervislikust toitumisest kõneldes soovitas Viigimaa oranže köögi- ja puuvilju, mis on tema kinnitust mööda mehe tervise pant. Samuti peaks sööma rohkem kala kui liha.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles