Pimedal mehel avastati alateadlik nägemistaju

Marina Lohk
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Caro / Scanpix

Aafrika väikeriigist Burundist pärit pimedal mehel leiti võime kasutada alateadvuse kaudu toimivat pimenägemismeelt ruumis liikumiseks.


1973. aastal kirjeldasid kolm teadlast - Richard Held, Ernst Pöppel ja Douglas Frost - esmakordselt veidrat tajunähtust, mida kutsutakse pimenägemiseks, vahendab SA Eesti Geenikeskus Nature Newsi.

Pimenägija tajub end täielikult pimedana ehk tema teadvusesse ei jõua ümbritseva keskkonna kohta mingit visuaalset informatsiooni. Ometi suudab ta teatud visuaalsetele stiimulitele adekvaatselt reageerida, näiteks tajuda õigesti objektide kuju või paigutust ruumis.

Pimenägemine võib esineda vaid tsentraalse ehk ajukahjustuse tõttu tekkinud pimeduse korral, silmad ja nägemisnärv peavad olema korras.
Varasemates uuringutes on kirjeldatud osalisi pimenägijaid, kellel nägemiskaotus piirdus ühe silma või teatud nägemisvälja osaga.

Nüüd on leitud täielik pimenägija: 56-aastane arst Burundist, kes jäi mõned aastad tagasi pimedaks insuldi tagajärjel, mis hävitas täielikult nägemise eest vastutava ajukoore osa.

Aastal 2004 ilmus ajakirjas Nature Neuroscience uurimus, milles kirjeldati selle mehe - üldsusele tuntud kui patsient TN - võimet tuvastada pildimaterjalis kätketud emotsioone.

TN arvas sageli õigesti, kas näidatud nägu oli õnnelik, neutraalne või hirmunud, ent ei suutnud vahet teha mustal ruudul ja ringil. Kogu üritust käsitles TN täieliku mõistatusmänguna, kuna tema teadvuses mingisugust pilti ei moodustunud.

TNi aju tööd emotsioonide pimenägemisel analüüsiti tuumaresonantskuvamisega (fMRI), mis tuvastas aktiivsuse parema ajupoolkera mandelkehas ehk amügdalas.

Amügdala on väga oluline emotsioonidega seotud informatsiooni töötlemisel ning aktiveerub iseäranis tugevalt hirmu tajumisel. Ka TN oskas kõige paremini ära tunda hirmu ja agressiivsust väljendavaid nägusid.

Värske ajakirjas Current Biology avaldatud uurimus toob täiendust TNi hämmastavatele võimetele - nimelt suudab mees pimenägemist kasutada ka ruumitajuks, navigeerudes osavalt mööda tema teele asetatud takistustest.

Vaata ka videot

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles