Morfiin ei pruugi naistele valuvaigistiks sobida

Siiri Erala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Morfiin ei pruugi naistele valuvaigistiks sobida, kuna selle mõju on naistele väiksem ja kõrvalnähte esineb rohkem kui meestel.
Morfiin ei pruugi naistele valuvaigistiks sobida, kuna selle mõju on naistele väiksem ja kõrvalnähte esineb rohkem kui meestel. Foto: Caro / Scanpix
Morfiin ja sellesarnased kemikaalid vaigistavad meestel valu märksa tõhusamalt kui naistel. Siiani ei ole täpselt teada, miks.

Samas lubavad rottidega tehtud katsed oletada, et isaste rottide valutundega seotud ajuosas on oluliselt rohkem morfiini retseptoreid, vahendas Tartu Ülikooli tehnoloogiaportaal Novaator.

«Laboritestid näitavad, et nii isased kui emased rotid tõmbavad käpa kuumaks aetud seadme juurest ära sama kiirelt, keskmiselt kaheksa-üheksa sekundiga. Pärast morfiinisüsti taluvad emased rotid olukorda paar sekundit, kuid isased isegi kuni 20 sekundit kauem,» rääkis  Georgia osariigi ülikooli neuroteadlane Anne Murphy. 

Ajakirjas Journal of Neuroscience ilmunud artiklis peavad teadlased nähtuse põhjustajaks isaste rottide ajus suuremat μ-opioid-retseptorite tihedust. Morfiini süstimine otse aju vastavaid retseptoreid sisaldavasse piirkonda omas isastele rottidele väga tugevat valuvaigistavat efekti, kuid sarnast mõju ei täheldatud emaste rottide puhul.

«Neurobioloogia parem mõistmine aitaks tulevikus töötada välja tõhusamaid valuvaigisteid, mis sobiksid senisest paremini naistele,» ütles Murphy.

Seni laialt kasutusel olev morfiin ei oma mitte ainult väiksemat mõju naistele, vaid põhjustab neile ka rohkem kõrvalnähte kui meestele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles