Ecstasysse on hakatud pistma eluohtlikku mürki

Alo Raun
, Lissabon
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Euroopa Narkoseireagentuuri (EMCDDA) andmetel on mitmes riigis konfiskeeritud amfetamiini või ecstasy'na reklaamitud narkootikume, mille sees on tavapärasest oluliselt mürgisemad ja eluohtlikumad para-metoksüamfetamiin (PMMA ) ja «Doktor Surmaks» kutsutav PMA.

Kolm riiki teatas mullu agentuurile, et on uuesti leidnud kahte fenetüülamiini, PMAd ja PMMAd.

Madalmaades avastati, et amfetamiinina müüdavad pulbrid sisaldasid kuni 10 protsenti PMAd ning ecstasy’na müüdavad tabletid sisaldasid suurel määral PMMAd. Norras konfiskeeriti märkimisväärne kogus PMMAd ja Austrias amfetamiinina müüdav segu, mis sisaldas 50 protsenti PMMAd.

Kõik riigid teatasid terviseprobleemidest ja surmajuhtumitest, mis olid seotud PMA ja PMMAga - on teada, et need kaks ainet on märkimisväärselt mürgised ning on varemgi põhjustanud surmaga lõppenud üleannustamisi.

Võrreldes tavapärase ecstasy’ga (MDMA) on PMA mõju ettarvamatum. Mõni inimene võib saada üledoosi ja surra samast kogusest, mis teisele ei mõjugi. PMA tõttu on surnud absoluutarvudes ligi kaks korda rohkem inimesi kui MDMA tõttu, kuigi tema levik on palju väiksem. Eriti ohtlik on, kui PMAd ja MDMAd omavahel segada.

Väikestes doosides põhjustab PMA eufooriat, kuid suuremates kogustes iiveldust ja oksendamist, ülekuumenemist ja hallutsinatsioone. Südamelöögid kiirenevad, nägemine muutub ähmaseks, tekib tugev ebameeldiv mürgistustunne.

PMMAga seonduvad efektid peaks olema üldjoontes PMAga sarnased.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles