Teadlased panid kirja soovitused sõltuvusest vabanemiseks

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Suitsetaja.
Suitsetaja. Foto: SCANPIX

Paljud püüavad uue aasta algul sõltuvusest vabaneda, olgu nende paheks siis suitsetamine, narkootikumid, kontrollimatu ostlemine, hasartmängud, alkoholiga liialdamine või miski muu.

Nüüdsest on loobujatele abiks Harvardi ülikooli teadlaste väljatöötatud universaalsed soovitused, mis aitavad igasugusest sõltuvusest ülesaamisel, kuna aju reageerib kõigile naudingut pakkuvatele kogemustele samamoodi, kirjutab Healthday.

Teadlaste soovitused sõltuvusest vabanemiseks on järgmised:

Otsi abi ja loo endale tugivõrgustik. Pöördu nõu ja toetuse saamiseks nii oma kaaslaste kui professionaali poole. Alustuseks tuleks pöörduda arsti poole, koostada sõltuvusest vabanemise plaan ja vajadusel ka ravimid hankida. Toetuse ja julgustuse saamiseks tuleks jagada oma muret pere ja sõpradega.

Pane paika kuupäev, mil lõplikult loobud. Mõne inimese jaoks on lihtsam loobuda oma pahest teatud olulisel kuupäeval, näiteks sünnipäeval või pulma-aastapäeval.

Muuda oma ümbrust. Sõltuvusest on lihtsam jagu saada, kui eemaldad oma kodust ja töökohast kõik esemed, mis pahet meelde tuletavad ja kiusatust tekitavad. Näiteks alkoholisõltuvuse puhul tuleks kodust ära viia kogu alkohol, pudeliavajad ja joogiklaasid ning keelata ka teistel neid majja tuua. Samuti tuleks lõpetada suhted inimestega, kes sõltuvuse arengut soodustavad.

Otsi asendustegevusi. Leia enda jaoks midagi meeldivat, millega sõltuvust asendada (paljude jaoks on parimaks asendustegevuseks sportimine).

Hinda oma varasemaid loobumiskatseid. Analüüsi, mis neil kordadel toimis ja mis valesti läks ning muuda vastavalt sellele oma praegust strateegiat.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles