Palju värsket ja vähe rasva võib pikendada vähihaige eluiga

Marina Lohk
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Caro / Scanpix

Värske uurimuse kohaselt võib rasvavaene ning palju puuvilju, köögivilju ja täisteratooteid sisaldav dieet pikendada algstaadiumis rinnavähiga naiste eluiga.



Kuigi uurimus ei näidanud dieedi otsest seost väiksema riskiga surra konkreetselt rinnavähki, leidsid teadlased, et sellisel viisil toitunud patsiendid surid kaheksa aastat kestnud vaatluse käigus väiksema tõenäosusega muudesse haigustesse, kirjutab

Reuters

.

«Puuviljade, köögiviljade, täisteratoodete ja linnuliha poolest rikas ning vähe punast liha ja töödeldud toite sisaldav toidusedel võib mõjutada positiivselt naise üldist tervist ning ennetada haigestumist teistesse vähkidesse ja kroonilistesse haigustesse,» ütles dr. Marilyn L. Kwan Californias asuvast Kaiser Permanentest.

Ajakirjas the Journal of Clinical Oncology avaldatud uurimus hõlmas 1901 naist, kel oli diagnoositud varases staadiumis rinnavähk. Aastatel 2000 kuni 2002 täitsid need naised detailse küsimustiku, mis puudutas nende toitumist, treenimisharjumusi, kehakaalu ja muud tervisega seonduvat. Seejärel jälgiti neid kuni kaheksa aastat.

Selle aja jooksul suri 226 naist, kellest 128 puhul oli põhjuseks rinnavähk.

Kwani meeskond leidis, et tervislikult toitunud naiste seas oli suremus väiksem kui nende puhul, kes märkisid küsimustikus ära läänelikuma toitumisstiili: palju punast ja töödeldud liha, palju snäkke, suure rasvasisaldusega piimatooteid ja valget leiba.

Kõige enam tervislikumaid toite tarbinud naiste tõenäosus uurimisperioodi jooksul surra oli umbes poole väiksem kui kõige vähem tervislikku söönud naistel -- seda isegi siis, kui arvesse võeti teised faktorid nagu rinnakasvaja suurus, ravimeetod ja patsiendi suitsetamisharjumused.

Kõige läänelikuma toitumisega naisi ohustas aga 53 protsenti suurem risk vaadeldava perioodi jooksul surra kui selliseid toite kõige vähem tarbinud naisi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles