Teadlased leidsid rinnavähi leviku eest vastutava geeni

Marina Lohk
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mida see nüüd tähendas?
Mida see nüüd tähendas? Foto: Caro / Scanpix

USA teadlaste sõnul suurendab üks kindel geen rinnavähi siirete tekkimise tõenäosust ning vastutab ka haiguse resistentsuse eest keemiaravi suhtes.


Teadlased avastasid, et rinnavähi agresiivse vormiga patsientidel esineb MTDH-nimelises geenis ebanormaalseid geneetilisi muutusi ning seda geeni blokeerivad ravimid võivad ära hoida vähi metasteerumise ehk siirete tekkimise, suurendades nii patsiendi ellujäämisšansse, kirjutab

Reuters

.

«Lisaks sellele, et on avastatud uus siirdeid põhjustav geen, on tegemist ühega vähestest sellistest geenidest, mille puhul on välja selgitatud selle konkreetne tegutsemisviis,» ütles dr. Michael Reiss New Jersey vähiinstituudist.

«See annab meile head võimalused metastaasi pärssiva ravimi väljatöötamiseks,» ütles ta.

Vähi leviku peatamine on oluline: kui ilma siireteta rinnavähiga patsientidest elab 98 protsenti viis aastat või enam, siis mujale edasi levinud vähiga patsientidest jääb ellu vaid 27 protsenti.

Yibin Kang Princetoni ülikoolist ütles, et MTDH-nimelist geeni leidub kõikides meie rakkudes, kuid vähil õnnestub saada sellest lisakoopiaid, mis muutuvad liialt aktiivseks.

Kang loodab, et avastus võib aidata luua ravimeid, mis mitte ainult ei takistaks rinnavähi levikut, vaid teeks selle ka keemiaravi suhtes vastuvõtlikumaks.

Kangi sõnul võib MTDH mängida samasugust rolli ka mõne muu vähi puhul, kaasa arvatud eesnäärmevähk.

Avastus on juba pälvinud ravimitootjate tähelepanu ning Kang plaanib kohtuda Johnson & Johnsoniga juba järgmisel nädalal.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles