Taastusravi arst: kaela pole võimalik «ära magada»

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Kui inimene tunneb hommikul valu kaelas, siis arvab ta esmalt, et on ebamugava poosi või halva padja tõttu kaela «ära maganud» ja hakkab seda ise masseerima, tegelikult võib olla aga tegu haigusega, mil nimeks kaela osteokondroos.


Merimetsa tervisekeskuse taastusravi arst Annelii Nikitina ütleb, et kaela pole võimalik lihtsalt «ära magada». Kaelas on 7 keha kõige õrnemat ja nõrka lüli. Osteokondroos võib tema sõnul endast märku anda mitu moodi.

Selja sündroomi korral on tulemuseks kaela-õla pleksiit, pikaajalise lihasspasmi korral õla-abaluu periartroos, selgroo arterite sündroomi korral aga kaela ja käte tundlikkuse häirumine, kuulmise alanemine, peapööritus, unehäired.

Kaelavaludega pöördutakse tohtri juurde väga sageli. Uuringud kinnitavad tavaliselt osteokondroosi diagnoosi. Kui terav valu on ravimitega maha võetud, määrab arst lihaspingete leevendamiseks eirnevaid soojendamise võimalusi koos kaeluse piikonna massaažiga ja harjutusi lihaspinge leevendamiseks. Mehaaniline massaaž toimib hästi nii närvi- kui lihaskiududele, aga ka veresoontele ja liigestele.

Lülide olukorra parandamiseks sobib hästi ka impulssmagnetravi, mis parandab verevarustust ja kudede ainevahetust.

Kaela osteokondroosi põdejatele on väga kasulikud jalutuskäigud ja üldse igasugune füüsiline aktiivsus. «Jalutage rohkem värskes õhus, elage aktiivselt ja haigustele pole teie elus lihtsalt enam kohta,» õpetab taastusraviarst.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles