TV3: nutitelefonide kasutamine võib tekitada tervisehädasid

Berit-Helena Lamp
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Uute tehnikavidinate kasutamisega tekivad inimestel ka uutmoodi terviseprobleemid - lisaks juba tuntud «hiire-käele» ja «sms-pöidlale» on tekkinud uus termin - nutitelefoni kael.

Kiropraktikute sõnul põhjustavad kõik pikaaegsed sundasendid, mis ei ole inimkehale loomulikud, erinevaid liigeseprobleeme ja kõõlusepõletikke, vahendas TV3 «Seitsmesed uudised».

Tänapäevased probleemid on «hiire-käsi» pikaajalisest arvuti kasutamisest ja «sms-pöial» rohkest sõnumite toksimisest.

Inimkeha arengu mõttes saab tulevik olema põnev.

«Seda arengut me näeme paari põlvkonna pärast. Selline luuline muutus ikkagi ühe põlvkonnaga ei teki. Ma arvan, et meie keha areneb tegelikult teistsuguseks. Me istume täna rohkem kui kunagi varem,» rääkis kiropraktik Gerly Truuväärt.

Üks murettekitavamaid tehnoloogiaid on nutitelefonid ja tahvelarvutid, mis põhjustavad nn «nutitelefoni kaela». Truuväärti sõnul ohustab nende liigne kasutamine just lapsi ja teismelisi, kelle selgroog on alles arenemas.

«Tegelikult see tagajärg ei pruugigi tulla kohe. Alguses võib laps kurta kaela kangust, aga mõtleb, et sai tuult või et see läheb üle. Tegelikult on need märgid sellest, et kaelas on ülekoormusest ja valedest harjumustest ning istumisest pinged, mis jätavad jälje terveks eluks. Hiljem võivad sealt tekkida probleemid, mis suunduvad kätesse, võib-olla tekivad hingamisprobleemid, rääkimata kaelaradikuliidist ja muundunud kaelakumerusest, mis annavad meile tasakaalutunde,» rääkis Truuväärt.

Nii tasub arvutikasutajatel iga 20 minuti tagant venitada käsi ja lõdvestada randmeid. Nutitelefonide ja tahvelarvutite taga küürutajatel hoida neid kaustades sirget rühti ja teha täiesti tavalisi kaelavenitusharjutusi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles