Ametnik: kinos käimine ei kahjusta kuulmist

Hanneli Rudi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kinos käimine kurdiks ei tee.
Kinos käimine kurdiks ei tee. Foto: Joosep Martinson / Õhtuleht

Tööinspektsiooni töötervishoiu peaspetsialisti Silja Soone kinnitusel kinos käimine kõrvakuulmist ei kahjusta.

Hanneli Rudi artiklis «Vahetunniaegne lärm võrdub tootmistsehhi müraga» märkis terviseameti peaspetsialist Margus Mihkelsoo, et müra hakkab kuulmisele kahjulikult mõjuma, kui ületab 70, 80 detsibelli.
Müra kuulmisele kahjulik toime algab üldjuhul 85 dB juures ning alates sellest väärtusest on näiteks tööandjal kohustus väljastada töötajatele kuulmiskaitsevahendid ja kontrollida ka nende kandmist. 85 dB on ka Eestis kehtiv piirnorm mürale.

Õigusaktide kohaselt on piirnorm ohuteguri parameetri ajaühikus mõõdetud keskmine väärtus, mis 8-tunnise tööpäeva (40-tunnise töönädala) jooksul töötajale mõjudes ei põhjusta tervisekahjustust. Kui müra on 88 dB, siis ei soovitata sellises tööruumis viibida ilma kõrvaklappideta 4 tundi.

Murelikuks teeb Margus Mihkelsoo kommentaar, et teoreetiliselt peaks lapsed lärmakasse koolisööklasse minnes kandma kõrvaklappe. Nimelt on töökeskkonnas üldlevinud seisukoht, et eelkõige peaks ohutegurite mõju vähendamisel alustama kollektiivsetest kaitseabinõudest, alles siis minema üle individuaalsetele. Seega oleks oma kohal mõtelda sellele, kuidas söökla ruumides vähendada lastest tekkida võivat mürafooni. Ehk annab tuua lagesid madalamale, kasutada ripplagesid, heli summutavaid seinakatteid ja muid taolisi võtteid, nii et ei ole vajalik soovitada kõrvaklappe-troppe.

Margus Mihkelsoo tõi ka näite, et kui iga päev kinos käia, siis saate ka kuulmiskahjustuse. See näide on siiski väär: kui müraepisoodide vahel on piisavalt müravaba puhkust, siis kuulmiskahjustust ei kujune. Kinos esineb tõesti ka episoode, kus müra on valjem, s.o üle 85 dB, ent nende episoodide kestus on lühike.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles