Terviseamet soovitab inimestel end gripi vastu vaktsineerida

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vaktsineerimine.
Vaktsineerimine. Foto: Priit Simson

Ehkki eelmisel nädalal (5.- 11.detsember) vähenes ülemiste hingamisteede viirusnakkustega arsti poole pöördujate arv, võib haiguste periood alles ees olla, mistõttu terviseamet soovitab inimestel end vaktsineerida.


Eelmisel nädalal vajas haigestumise tõttu arstiabi 3368 inimest, neist üle poole olid lapsed. See näitaja jääb alla varasemate aastate sama perioodi tavatasemele.

Haigestumine nii ülemiste hingamisteede viirusnakkustesse kui ka gripitaolistesse haigustesse püsib madalal tasemel. Senised haigestumised on seotud erinevate respiratoorseid viirusnakkusi põhjustavate viirustega, eeskätt adeno- ja paragripiviirustega.

Gripiga sarnanevaid haigestumisi registreeriti eelmisel nädalal 83 korral. Vanusrühmade järgi haigestusid endiselt enam kuni 5 aasta vanused lapsed. Haigestumine vanemaealiste (65+) hulgas on stabiliseerunud, kuid püsib varasemate aastatega võrreldes kõrgemal tasemel.

Terviseamet palub pöörata perearstidel erilist tähelepanu just vanemaealistele haigestunutele ning võta eeskätt nendelt proovid gripiviirusele. Euroopa gripiseirevõrgustiku andmetel oli grippi haigestumise intensiivsus madal kõikides Euroopa Liidu liikmesriikides.

Euroopa haiguste ennetamise ja tõrje keskuse eksperdid on arvamusel, et suure tõenäosusega ringlevad sel hooajal üheaegselt nii hooajaline A gripi viirus kui ka pandeemiline A gripi viirus ning B gripi viirused. Milline gripiviiruse tüvi sel hooajal domineerima hakkab, seda eksperdid veel täpselt ei prognoosi. Viimati oli hooajaline A gripi viirus ringluses 2009.a talvel, mis tõttu võib olla inimeste vastupanuvõime selle viiruse vastu nõrgenenud.

Terviseamet tuletab meelde, et just praegu on õige aeg end gripi vastu kaitsta. Gripivaktsiin hakkab tervetel inimestel mõjuma 10 -14 päeva pärast süstimist ja selle mõju kestab kuni aasta. Süstida võin inimesi alates 6. elukuust.

Vaktsineerimine on vastunäidustatud:

  • munavalgu ülitundlikkuse;
  • vaktsiini muude koostisosade ülitundlikkuse;
  • ägeda palavikulise haiguse korral.

Kindlasti soovitatakse vaktsineerimist järgmistele riskirühmadele:

  •  65aastased ja vanemad;
  •  isikud, kes põevad aneemiat, kroonilist kopsu-, südame-, neerude või ainevahetuse süsteemi haigust (eeskätt diabeeti);
  • 6 kuu kuni 17 aasta vanused lapsed ja noorukid, kes saavad pikaajalist aspiriinravi;
  • immuunpuudulikkusega inimesed, sealhulgas immuunsüsteemi talitlust pärssivat ravi saavad ja HIV-positiivsed isikud;
  • rasedad naised, kelle raseduse 2 või 3 trimester langeb gripihaigestumise sagenemise või epideemia perioodi;
  • hooldeasutuste ja pikaravihaiglate kroonilisi haigusi põdevad patsiendid;
  • tööalaselt ohustatud isikud (tervishoiutöötajad, hooldeasutuste töötajad, linnufarmide töötajad jt)
  • isikud, kes võivad levitada grippi riskirühmale.
     
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles