Perearst ei saa raha puudusel vereanalüüsi määrata

Raul Sulbi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto on illustratiivne.
Foto on illustratiivne. Foto: SCANPIX

Saaremaa perearst Kaalep Koppel ei saa haiguste ennetamiseks patsientidele vereanalüüsi määrata, sest nagu tohter ise ütleb, täitus tal uuringuteks mõeldud raha limiit juba septembri lõpus.

Tütrega perearsti juurde läinud ema palus, et end halvasti tundvale lapsele tehtaks vereanalüüs, kui arst keeldus, tuues põhjuseks rahaprobleemi, kirjutas Meie Maa.

«Kui lapsel on paha olla, oleks loomulikult vaja teada, kas veri on korras või mitte, inimesed maksavad Eestis makse ega saa isegi vereproovi tasuta anda, kõik käib ainult raha eest, selline asi on võimalik ainult firmas nimega AS Eesti Vabariik,» rääkis ema.

«Septembri lõpus tuli meile haigekassa Pärnu osakonnast kõne (helistajaks dr. Elgi Lepik), milles juhiti tähelepanu, et oleme ületanud kvartaalse uuringufondi,» sõnas Koppel, et alates sellest ajast on erameditsiinifirma teinud vaid uuringuid, mis on vajalikud määrava tähtsusega hetkeolukorras diagnoosi panekuks ja ravi määramiseks, kuid ennetav töö on lükatud uude aastasse.

Saare maavalitsuse haridus- ja sotsiaalosakonna juhataja asetäitja sotsiaal- ja tervishoiu alal Anneli Tõru ei näinud midagi erakordset selles, kui aasta lõpus arstil uuringuteks raha otsa lõpeb, ent inimlikust seisukohast pidas ta patsiendile analüüsi tegemisest keeldumist ebaeetiliseks, sest patsient ei ole raha vähesuses süüdi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles