Sirje Niitra: ravimisõjas vahendeid ei valita

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sirje Niitra
Sirje Niitra Foto: Peeter Langovits


Käsimüügiravimite müügi vabakslaskmise ümber puhkenud tüli on esialgse demagoogiasõja ja meediakampaania staadiumist edasi jõudnud.


Apteekrite ühendused on oma tuntud firmadest tellitud uuringud juba avalikustanud ja kuuldavasti teevad seda peagi ka ravimitootjad.

Ühed soovivad tõestada apteekide ainuõigust ravimimüügile, teised vastupidi, et neid võiksid müüa ka kauplused, postkontorid, bensiinijaamad ja kõik muud soovijad.

Seadmata kahtluse alla ühtegi uuringut, jääb ometi tunne, et vahel näitavad tulemused just seda, mida vaja. Võib-olla tõesti hääbub maa-apteekide võrk uute müügikohtade lisandudes, aga võib ka olla, et elab edasi. Me ei tea seda praegu.

Olles natuke psühholoogiat nuusutanud, võin öelda, et inimestega saab mingil määral manipuleerida, esitades just need küsimused ja sellisel viisil, et vastused ettenähtud poole tüürivad. Mida näitab ka ühes uuringus esitatud küsimus selle kohta, kui tähtsaks peab vastaja kontrolli selle üle, et apteek ei müüks võltsravimeid. Tervelt 83 protsenti vastas, et peab seda väga tähtsaks. Kui küsisin, kas siis meie apteekides on müüdud võltsravimeid, sain eitava vastuse. Miks oli seda siis vaja küsida?

Mis siis, kui ravimitootjate kinnimakstud uuring risti vastupidist tõestab?

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles