Soomlannale paigaldati Eestis ohtlik rinnaimplantaat

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Keelatud PIP-implantaat paigaldati noorele naisele Tallinna tuntud ilukliinikus, kus soomlannad käivad meelsasti ilulõikusi tegemas, kirjutab Helsinkin Sanomat.


«Võin kinnitada, et Eestis on olnud PIP-implantaadid (Poly Implant Prothese) kasutusel. Kui palju neid on paigaldatud, pole meil kahjuks teada,» ütles terviseameti osakonnajuhataja Andrei Knuut.

Kolmekümneaastasele soomlannale paigaldati kõnealune implantaat kaks kuud tagasi. Naise sõnul oli talle lubatud eelnevalt allergia-implantaati, kuid selle asemel paigaldati M-implantaat, mille tüüpkood on sama mis PIP-implantaadil. Internetis juhatab see kood otse PIP-implantaadi leheküljele.

«Ostsin reisi ühe Soome kliiniku kaudu, mis lubas nüüd kohe ka uue lõikuse korraldada, aga ma ei tea, kas tahan sama kirurgi juurde tagasi minna,» ütles naine.

Prantsusmaal arvatakse kardetud rinnaimplantaate olevat umbes 30 000 naisel, Rootsis 2 500 naisel, kuid Soomes ei ole neid müüdud.

Hollandi terviseameti kodulehel soovitatakse naistel, kellele on paigaldatud PIP- või M-implantaat, jälgida hoolega oma tervist. Prantsusmaal on selle tarvis avatud hädatelefon, kuhu naised saavad abi saamiseks helistada.

On kahtlus, et keelatud PIP-implantaatide jääke on müüdud M-implantaadi brändi all mõningates plastikakirurgia kliinikutes. Igal juhul kaks Tallinnas tegutsevat kliinikut pakkusid oma kodulehel M-implantaate veel kaks nädalat tagasi.

«See on võimalik. Soovin, et soomlased annaksid teada, kui neile on Eestis paigaldatud PIP-implanataat pärast selle keeldu 2010. aasta märtsis,» ütles Knuut.

Eesti terviseametiga on seni ühendust võtnud üks eestlane, kellele on see implantaat paigaldatud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles