Tervishoiutöötajate liit: minister meedikute lahkumise pärast ei muretse

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sotsiaalminister Hanno Pevkur on sattunud tervishoiutöötajate tule alla.
Sotsiaalminister Hanno Pevkur on sattunud tervishoiutöötajate tule alla. Foto: Liis Treimann

Arstide liit ja tervishoiutöötajate kutseliit avaldasid pärast kohtumist sotsiaalministeeriumis muret, et arstide ja õdede Eestist lahkumise peatamine ei huvita ei haiglajuhte ega valitsust esindavat sotsiaalministrit.


«Sotsiaalminister võttis ootamatult külmalt vastu arstide liidu ja tervishoiutöötajate kutseliidu pöördumise arstiabi kättesaadavuse parandamiseks. Selle arutamist valitsuse istungil ta tõenäoliseks ei pidanud. Hanno Pevkuri sõnul ei ole arstide töökoormus sugugi suur ja tema arvates praegu Eestis arstidest puudust ei ole. Minister möönis siiski, et õdede puudus tekitab probleeme,» seisab toimetusse saadetud kirjas.

Arstide liidu ja tervishoiutöötajate kutseliidu soovi reguleerida töökoormust ja viia palgad 2008. aasta tasemele pidasid minister ja haiglajuhid ülepaisutatuks. Esmakordselt kollektiivlepingu läbirääkimiste ajaloos keeldus haiglate liit lepingu tingimuste sisulisest arutamisest.

«Riikliku lepitaja kohusetäitja juures peetud koosolekuid ei saa nimetada lepitamiseks või läbirääkimisteks, sest üle kahe kuu kestnud lepitusmenetluses ei olnud haiglajuhid nõus ühegi lepingupunkti kohta oma arvamust avaldama,» kõlab veel üks süüdistus.

Arstid ja õed tegid eile viimase katse läbirääkimisi jätkata, et vältida töörahu katkemist. Haiglate liidu juht Urmas Sule ei taganenud oma jäigalt positsioonilt, teatades, et haiglajuhid järgmiseks aastaks mingit kollektiivlepingut ei sõlmi.

Riikliku lepitaja kohusetäitja Henn Pärn ei pidanud vajalikuks lepitusettepanekut teha ja lepitusmenetlus otsustati lõpetada eriarvamuste protokolliga. See tähendab, et töörahu on katkenud.

«Väga kahju, et õdedest viis-kuus korda rohkem palka saavad haiglajuhid ei nõustunud meie ettepanekuid isegi mitte arutama,» ütles tervishoiutöötajate kutseliidu president Iivi Luik. Ta lisas, et meie õed ja hooldajad, kes on piiri taga otsitud tööjõud, said kahjuks selge sõnumi, et oma riigis neid ei hinnata.

Tervishoiutöötajate väljavool Eestist kasvab. Tänavu on 11 kuu jooksul välismaale tööle minekuks vajaliku tõendi saanud 131 arsti. Ilmselt ületatakse aasta lõpuks eelmisest aastast pärit lahkujate rekord.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles