Vaata, mida teha pühadeaegse ülesöömise vastu

Tagli Pitsi
, Tervise arengu instituudi toitumisekspert
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jõulude ajal võiks söömisega veidi tagasi hoida.
Jõulude ajal võiks söömisega veidi tagasi hoida. Foto: SCANPIX

Kuna jõulud on vaid kord aastas, siis võiksid inimesed tegelikult sel ajal süüa seda, mida nad soovivad või mis on nende jaoks traditsiooniline. Tervise arengu instituudi toitumisspetsialist Tagli Pitsi soovitab aga meeles pidada paari nõuannet.


• Mida väiksem on valik, seda vähem süüakse, sest inimesed kalduvad ka kõike proovima, mis lauale on pandud.
• Kuna jõululaua taga istutakse enamasti tunde ja ikka tahaks aeg-ajalt midagi näkitseda, kuigi kõht on ilmselgelt juba täis, siis võiks rõhku panna puu- ja köögiviljadele või neist valmistatud salatitele.
• Pea söömisega piiri! Lõpeta söömine enne, kui tunned, et kõht on täis.
• Söö päeva jooksul regulaarselt! Ei tasu teha nii, et hommikul ja lõuna ajal ei söö, et õhtul rohkem mahuks. Kindlasti tuleb päeva alustada hommikusöögiga ning ka lõunasööki ei tohiks vahele jätta.

Tervisliku toidukorra aitab kokku panna taldrikureegel:

• erinevad salatid või aurutatud-hautatud-keedetud köögiviljad peaksid moodustama koguseliselt pool taldrikust;
• põhitoit nagu kala, kana või liha võiks moodustada veerandi;
• lisand, näiteks riis, kartul, tatar, makaronid jms ülejäänud veerandi.

Kindlasti oleks hea söömise vahepeal liikuda, näiteks käia väljas jalutamas ning sisustada õhtut ka millegi muu kui söömisega – laua- või seltskonnamängudega ja muu meeldivaga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles