Teadlased loovad hingeõhust kopsuvähki tuvastavat sensorit

Eger Ninn
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Teatud raskeid haigusi, nagu kopsu- ja maovähk, avastatakse pahatihti väga hilja, kui haigus on juba hilises staadiumis ning diagnoosimisraskuste tõttu aetakse sageli nende tõbede sümptomid segi tavalisemate terviseprobleemidega.


Nüüd loovad teadlased biosensorit, mis oleks võimeline tuvastama kopsuvähi markereid väljahingatavast õhust, vahendas teadus.err.ee.

Kasvajamarkerite esinemist on võimalik tuvastada muutuste tõttu, mis tekivad haige inimese organismis. Need muutused peegelduvad ka väljahingatavas õhus, mis annab lootust märgata selliseid markereid juba haiguse esimestel etappidel.

Inimese hingeõhus puudub üks kindel orgaaniliste ühendite komponent, mis sobiks kopsuvähi diagnoosimiseks ning haiguse tuvastamiseks tuleb valida teatud biomarkerite kombinatsioonid, mida tavaliselt leidub hingeõhus ainult 10–20 osakest miljardi kohta, kuid haige inimese hingeõhus 10–100 korda rohkem

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles