Mai Maser: inimese organism vajab vedelikke ka talvel

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jook peab olema alati käepärast.
Jook peab olema alati käepärast. Foto: Teet Malsroos / Õhtuleht

Toitumisteadlase Mai Maseri hinnangul ei saa inimesed sageli oma tavalisest toidust vajalikus koguses vedelikke, mistõttu tuleb neid juurde tarbida.


Maseri sõnul ei ole inimeste vedelikuvajadus aja jooksul muutunud, küll aga on muutunud menüü koostis. Suppe tehakse vähem ning sageli süüakse vaid tahket toitu: võileivad, saiakesed, praad ja pitsa. Meie inimesed tarbivad ka liiga vähe puu- ja juurvilju, mis on veerikkad

Seetõttu on toidusedeli mitmekesistamise kõrval vaja juurde tarbida piisavalt palju erinevaid jooke. Vesi, mahl, tee, kohv, piim ja karastusjoogid- kõik need on Maseri sõnul omal kohal. Mahl annab energiat, kohv ergutab, samuti ergutab teiinirikas tee - neid jooke võiks päevas juua kuni paar klaasi. Väga vajalikud on ka erinevad veesordid.

Veejoomise soovituslik kogus on üsna laiapiiriline. Kui toit on vedelam ja aedvilju on menüüs rohkem, siis vajame vett veidi vähem. Samas on sportimine ja kehaline tegevus tõusulainel ning sellega koos suureneb higistamine ja vedelikuvajadus. Nii et tervislik eluviis viib meid ikkagi vedeliku tarbimise vajaduse juurde.

Rahvusvahelised uuringud näitavad, et päevas peaks täiskasvanud naine tarbima 8 klaasi vedelikku, täiskasvanud mees aga 10 klaasi. Organismi vedelikuga varustamiseks sobivad kõik joogid: vesi, piim, mahlad, karastusjoogid, kohv ja tee.

Mida erinevamaid jooke tarbime, seda paremini on organism vedelikuga varustatud, kuna selliselt joome me rohkem kui ainult vett tarbides. Igat üksikut toitu või jooki tarbides ei tohiks unustada mõõdukuse põhimõtet. Kõik joogid võivad ja saavad kuuluda meie igapäevasesse joogimenüüsse, kuid vastavalt toitumissoovitustele on enim mõistlik tarbida vett ning taimeteesid.

Ka talvel tuleb jälgida, et organism saaks piisavalt vedelikku. Sageli alahindame, kui suurt vedelikukaotust põhjustavad organismile populaarsed talispordialad, mille käigus kulutame palju energiat ning higistame, näiteks lumelauasõit, uisutamine, suusatamine, lumelükkamine. Samuti mõjutab meid paksude talveriiete kandmine.

Vedeliku tasakaalu organismis mõjutab ka kõrgetes mägedes viibimine. Mida kõrgemal oleme, seda intensiivsemalt hingame. Iga hingetõmbega kaotab organism vedelikku. Seetõttu tuleb ka talvistes tingimustes jälgida, et organism saaks piisavalt vedelikke nii enne kui ka pärast neid tegevusi ning muidugi ka tegevuste ajal.

Soovitusi organismi vedeliku tasakaalu säilitamiseks:

  • Joo iga eine ja suupiste kõrvale.
  • Vali jook, mis sulle meeldib.
  • Söö rohkem puu- ja aedvilju, sest enamike puu- ja aedviljade veesisaldus on suur.
  • Ära lähtu ainult janutundest. Ravimite või muude tervisefaktorite tõttu ei pruugi janutunne iga kord olla usaldusväärne vedelikuvajaduse näitaja.
  • Hoia vee- või joogipudelit alati käepärast oma laual, autos, kotis või mujal, kus see tuletab sulle meelde vajadust juua.
  • Hoia jooke mõõdukal temperatuuril. Mõõdukal - mitte kuumal ega külmal - temperatuuril serveeritavaid jooke juuakse suuremas koguses.
  • • Vali joogid, mis vastavad sinu aktiivsuse tasemele ja elustiilile. Kui loed kaloreid või soovid kaalu alandada, vali värskendavad, madala kalorisisaldusega joogid.
  • Kõik joogid, sealhulgas kofeiini sisaldavad joogid, aitavad säilitada vedeliku tasakaalu.
  • Tavaline vesi, maitsestatud vesi, piim, mahl, karastusjoogid, kohvi ja tee varustavad sinu organismi vajaliku vedelikuga.

Allikas: Coca-Cola Balti Jookide AS.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles