Uuring: ainult trenn rasvumise vastu ei aita

Siiri Erala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Värske uuringu tulemused viitavad, et õige toitumine on rasvumise vältimisel olulisem kui treeningud.
Värske uuringu tulemused viitavad, et õige toitumine on rasvumise vältimisel olulisem kui treeningud. Foto: Caro / Scanpix
Chicago teadlaste tehtud värske uuringu tulemused viitavad, et toitumine mängib kaalu langetamises võtmerolli ja ainult trenn rasvumise vastu ei aita.

Loyola ülikooli teadlased võrdlesid Chicago afroameerika naisi Nigeeria maapiirkondades elavate sookaaslastega. Chicago naised kaalusid keskmiselt 83 kilo, Nigeeria naised aga 57 kilo, vahendas Tartu Ülikooli tehnoloogiaportaal Novaator.

Teadlased lootsid näidata, et saledamad Nigeeria naised olid füüsiliselt aktiivsemad, kuid üllatavalt ei leidnud nad kahe grupi vahel mingit erinevust päeva jooksul füüsilise aktiivsuse läbi kulutatud kalorite hulgas.

«Vähenenud füüsiline aktiivsus ei pruugi olla rasvumisepideemia peamine põhjus,» ütles uurimisrühma liige Amy Luke.

On selge, et mida rohkem inimene ennast liigutab, seda tervem ta on. On isegi näidatud, et trenn suurendab laste akadeemilisi võimeid. Kuna inimesed kulutavad trenni ajal rohkem kaloreid, kipuvad nad seda hiljem söömisega kompenseerima, ütles uurimuse kaasautor Richard Cooper. «Oleks väga tore kinnitada, et füüsiline aktiivsus aitab kaalu kontrollida, kuid tundub, et tegelikkuses see nii ei ole,» sõnas ta.

Nigeeria ja Chicago naiste erinevat kehakaalu tuleb ilmselt selgitada erineva toiduvalikuga. Nigeeria naiste toidulaud on kiudainete- ja süsivesikuterikas, samas on seal vähe rasvu ja loomset valku. Chicago naiste söögist moodustavad rasvad 40–45 protsenti.

Lõpliku vastuse andmiseks on aga vaja põhjalikumaid uuringuid, sest antud tulemused lähevad varasemate avastustega vastuollu. Näiteks septembris avaldatud uuringus näidati, et rasvumist põhjustava geeniga amišid jäid saledaks, sest nad liikusid palju. Samas saadi käesoleva uurimusega sarnane tulemus 2007. aastal Jamaical läbi viidud teadustöös, kus näidati, et kaalu ja füüsilise aktiivsuse vahel puudub seos.

«Järjest uued tõendid viitavad, et menüü on kaalu kontrollimisel olulisem kui kulutatud energiahulk,» ütles Luke. «Seega ei saa ilmselt kaalu kaotada söömist piiramata.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles