Kollatõbi murrab kümme lätlast päevas

Siiri Erala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lätis jätkub A-hepatiidi puhang. Haiguse tüüpilised tunnused naha kollasus, väsimus, kõhuvalu ja iiveldus.
Lätis jätkub A-hepatiidi puhang. Haiguse tüüpilised tunnused naha kollasus, väsimus, kõhuvalu ja iiveldus. Foto: Caro / Scanpix
Vastalanud aastal on Lätis kollatõppe ehk A-viirushepatiiti haigestunud 127 inimest, see teeb ligi kümme uut haigusjuhtu päevas. Viiruspuhang on Lätis kestnud juba möödunud aasta kevadest.

Puhangu algusest selle aasta 12. jaanuarini on registreeritud 3043 kinnitatud haigusjuhtu, neist 2238 Riias, teatas Eesti tervisekaitse.

Nakatumise vältimiseks tuleks Lätti sõitjatel end neli nädalat enne reisi algust vaktsineerida. Lisaks tuleb erilist tähelepanu pöörata hügieeninõuete täitmisele ja joogivee ning toidu ohutusele.

A-hepatiit

  • A-hepatiit võib edasi kanduda ebapiisavalt kuumtöödeldud toiduga ning mereandidega, toore köögivilja, puuviljaga või salatitega.
  • Nakkusallikateks võivad olla ka saastunud joogivesi, joogid või jääkuubikud ning isegi puhtana näivad nõud.
  • A-hepatiit lõpeb harva surmaga, kuid haiguse kulg võib olla raske ja vajada pikaajalist haiglaravi või põhjustada haigusnähtude kordumist kuni kuue kuu jooksul.
  • Tüüpilised haigusnähud on naha kollasus, väsimus, kõhuvalu, iiveldus.

Allikas: www.tervisekaitse.ee

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles