Majanduslangus teeb ameeriklased paksuks

Marina Lohk
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Uuringud näitavad, et sissetulek ja rasvumine on omavahel seotud: kui Aafrikas jääb rahapuudusel kõht tavaliselt tühjaks ja rasvumisest pole mõtet rääkida, siis Ameerikas on asjad hoopis vastupidi.



Teadlased leidsid Seattle'i linna näitel, et rasvumise määr sõltub tugevalt postiindeksist. «Mida vaesema piirkonnaga on tegu, seda enam vormist väljas on sealsed elanikud,» vahendab Tartu Ülikooli tehnoloogiaportaal

Novaator

Washingtoni ülikooli teadlase Adam Drewnowski sõnu.

Selle põhjuseks peetakse rämpstoitu, mis on tervislikust toidust odavam ning vaesemas piirkonnas seetõttu ka palju kättesaadavam. Teadlased kardavad, et majanduslangus võib rasvumisepideemiale veelgi enam hoogu anda, sest nii raske on ju loobuda 99 USA senti ehk alla 12 krooni maksvast burgerist.

«Rasvumine on majanduslanguse mürgine tulemus,» viitas Drewnowski küllastunud rasvhapetele ja lihtsuhkrutele, mida rämpstoidus külluses leidub. Heaks indikaatoriks, et inimesed tõepoolest enam rämpstoitu söövad, on ettevõtete majandustulemused.

McDonalds'il läheb üsna hästi, tervisliku toidu pakkumisele keskendunud Whole Foods maadleb aga tõsiste raskustega, kirjutas Reuters.

Rasvumine ei ole kindlasti ainult esteetiline probleem. Sellega kaasnevad südame-veresoonkonna haigused, diabeet, seksuaalprobleemid, liigesevaevused ja paljud muud hädad. Kogu ühiskonnale läheb see suurenenud ravikulude näol tohutult kalliks maksma.

Hiljuti läbi viidud uuring väidab, et kaalu langetamiseks ei piisa üksnes liigutamisest. Õige toitumine on isegi olulisem, mistõttu tuleks just sellest alustada.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles