Haigekassa: Eestis spetsialisti puudumisel saab välismaale ravile minna

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
PERHi tühi operatsioonituba.
PERHi tühi operatsioonituba. Foto: Mihkel Maripuu

Ehkki haigekassa vastab, et ka vajaliku spetsialisti puudumine kuulub nende põhjuste hulka, mis võimaldab inimese välisriiki ravima saata, ei selgu vastusest, kas see puudutab ka vallandatud südamearsti Hasso Uuetoa patsiente.


«Üldiselt on plaanilisele välisravile saatmise eelduseks see, et patsient vajab teenust, mida talle ei ole võimalik Eestis osutada kas siis tulenevalt keerukast diagnoosist, kaasuvatest haigustest, vajaliku kogemuse, spetsialisti või aparatuuri puudumisest tingituna,» seisab haigekassa saadetud vastuses.

Lisaks peab taotletava tervishoiuteenuse osutamine olema patsiendile näidustatud, teenus peab olema meditsiiniliselt efektiivne ning ravi tulemuslikkuse keskmine tõenäosus vähemalt 50 protsenti. Need neli kriteeriumit on sätestatud ravikindlustuse seadusega.

Inimesel, kes soovib saada plaanilist ravi välismaal, tuleb esitada haigekassasse plaanilise välisravi taotlus. Enne seda on soovitatav pöörduda oma raviarsti poole, kes kutsub kokku konsiiliumi. Sinna kuuluvad patsiendi raviarst ja veel mõned erialaspetsialistid. Konsiilium otsustab, kas ülalpool mainitud tingimused on täidetud ja see otsus tuleb lisada taotlusele.

Äsja PERHist vallandatud südamearsti Hasso Uuetoa patsient Rein Kirst ütles, et taotleb nüüd operatsioonile pääsemist Soomes ja soovib, et meie haigekassa selle talle hüvitaks.

PERH vallandas Uuetoa, kes tegi Eestis unikaalseid protseduure, usalduse kaotuse tõttu eelmise aasta lõpul. Seega pole tema patsientidel enam ka raviarsti, kelle poole välisravile suunamiseks pöörduda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles