Suled võivad tekitada öist nohu

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Corbis / Scanpix
Kanade, hanede, partide, kalkunite, tuvide, papagoide, kanaari- ja teiste lindude sulgede tolm, mis eraldub nii eluslindudest kui ka topistest, sulest patjadest-tekkidest ja jopedest, võib põhjustada allergilist nohu.

Professor Naomi Loogna sõnul viitab allergilisele nohule rohke vesine eritis ninast, mis tekib tavaliselt järsku, eelnevalt võivad esineda sügelus ninas ja kurgus ning aevastamishood, pidevalt või aeg-ajalt on takistatud nina kaudu hingamine, kirjutab Maaleht.

Suled võivad olla ka tõsise allergilise haiguse – bronhiaalastma põhjus, harvem võib suletolm tekitada ka sügelust nahal või ilmnevad allergilised nahahaigused. Suleallergia võib aga olla ka kutsehaigus, kui see tekib näiteks sulgpatjade ja -tekkide valmistajail või linnutalitajail.

Et vältida edasisi tervisekahjustusi, on suleallergia korral sageli ainuke lahendus vältida linde ja sulgi, mistõttu tuleks tekke, patju ja rõivaid ostes uurida, millest need tehtud on.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles