Kallis hambapasta pole odavast sugugi parem

Eger Ninn
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hambapasta.
Hambapasta. Foto: Sille Annuk

Hambapasta kõige tähtsam toimeaine on fluoriid, selle optimaalne sisaldus pastas pandi paika 1990ndatel ja midagi uuenduslikku pole vahepeal välja mõeldud, nentis Al Mare hambakliiniku arst dr Marek Vink, et enimmüüdudud hambapastabrändide Colgate’i ja Blend-a-Medi kõige kallimal ja kõige odavamal hambapastal pole mingit vahet.


Apteekides võib müügil olla ka suurema fluoriidisisaldusega pastat võrreldes tavalistega ning need on mõeldud inimestele, kellel on väga suur kaariese risk, kuid lihtsalt profülaktika mõttes pole see vajalik. Näiteks Soomes müüakse selliseid pastasid vaid retsepti alusel, kirjutas Õhtuleht.

Lisaks fluoriidile sisaldab pasta ka kunstlikku magusainet, kas sorbitooli või ksülitooli ning kui on valida, siis soovitas tohter eelistada just ksülitooli, kuna too ei tekita happerünnakut ning bakterid sellest ei toitu.

Hammaste tundlikkust vähendab tohtri sõnul kaaliumnitraat: «Paljudele pole see probleem, aga mõnel inimesel on väga tundlikud hambakaelad.»

«Hambaarstidele on valgendavad pastad üks suur muinasjutt,» ütles Vink ning selgitas, et luu – see osa hambast, mida valgendatakse – asub hambavaaba all ning selleks, et too muutuks heledamaks, tuleb kontsentreeritud geeli pikemat aega hamba pinnal hoida.

«Nii lahjal kujul, nagu see on pastas, ei saa valgendaja mitte kuidagi mõjuda,» kinnitas doktor.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles