Liiga paljud vähihaiged jätkavad suitsetamist ka pärast diagnoosi saamist

Eger Ninn
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Toomas Huik

USA arstide viimase uurimuse kohaselt jätkab liiga suur osa suitsetavatest kopsu- või pärasoolevähiga patsientidest halva harjumusega ka pärast diagnoosi saamist.


Paljud suitsetavad patsiendid ei mõista, et suitsetamise jätkamine võib mõjuda halvasti patsiendi reaktsiooni ravile ja isegi suurendada edasist vähiriski. See aga seab otseselt ohtu haige elu, vahendas teadus.err.ee.

Massachusettsi keskhaigla ja Harvardi meditsiinikooli teadlased uurisid, kui paljud patsiendid loobusid vähidiagnoosi saades suitsetamisest ning uuringu tulemused näitasid, et kui haiguse tuvastamise ajal suitsetas ligi 39 protsenti kopsuvähiga ja 14 protsenti pärasoolevähiga patsientidest, siis viis kuud hiljem jätkas kahjuliku harjumusega 14 protsenti kopsuvähiga ja 9 protsenti pärasoolevähiga vaatlusalustest.

Märkimisväärne on veel fakt, et kuigi kopsuvähiga vaatlusaluste seas oli suitsetajate osakaal suurem nii diagnoosi saamise ajal kui ka viis kuud hiljem, olid pärasoolekasvajaga patsiendid palju väiksema tõenäosusega valmis loobuma tervist kahjustavast sõltuvusest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles