Sotsiaalminister Hanno Pevkur allkirjastas WHOga koostööleppe aastateks 2012–2013

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hanno Pevkur.
Hanno Pevkur. Foto: Mihkel Maripuu

Sotsiaalminister Hanno Pevkur ja Maailma Terviseorganisatsiooni (WHO) Euroopa regionaaldirektor Zsuzsanna Jakab allkirjastasid täna Kopenhaagenis koostöölepingu aastateks 2012-2013.


«Kohtumisel WHO Euroopa regionaaldirektoriga arutasime, kuidas senist suurepärast koostööd edasi arendada. Oluline on jagada eri riikide kogemusi ja teavet, et lahendada paremini terviseprobleeme,» ütles sotsiaalminister Hanno Pevkur.

Ta lisas, et ajal, mil tervishoiu rahastamise jätkusuutlikkus seoses elanikkonna vananemise ja tervishoiu kallinemisega on muutumas üheks riikide peateemaks, on äärmiselt vajalik hea koostöö nii WHO kui teiste riikidega.

WHO regionaaldirektor koos oma meeskonnaga tutvustas Eesti delegatsioonile Euroopa ja Eesti jaoks aktuaalseid töös olevaid teemasid ning arutles senise ja tulevase koostöö üle. WHO toetus liikmesriikidele tähendab sisulist abi terviseprobleemide lahendamisel ja tervisesüsteemi tõhustamisel.

Täna allkirjastatud leppes on sätestatud neli prioriteetset koostöövaldkonda: tervisesüsteemi tugevdamine, nakkushaiguste (eriti HIV/AIDSi ja tuberkuloosi) ennetuse ja ravi tõhustamine, mittenakkuslike haiguste ennetamine ja tervislike eluviiside edendamine ning terviseinfo ja tõenduspõhiste otsuste toetamine.

Uues kaheaastases lepingus on uute teemadena sees tervislikku toitumist soodustavad ja elanike rasvumist ärahoidvad tegevused nagu toitumisnõustajate õppekavade väljatöötamine ja nõustajate akrediteerimine, soovituste ja praktikate väljatöötamine toidu soola, suhkru ja rasvasisalduse vähendamiseks ning standardite kujundamine toidu ja jookide reklaamimisel lastele.

Jätkuvad juba alanud tegevused, näiteks nakkushaiguste ja sõltuvushäirete ennetustöö ja ravi parandamisel, ravimite parema kättesaadavuse tagamisel, tervisesüsteemi optimeerimisel ja tervishoiu esmatasandi tugevdamisel, krooniliste haiguste ravi koordineerimisel, kliiniliste ravijuhiste koostamisel, tervisesüsteemi toimivuse ja rahastamise jätkusuutlikkuse tagamisel.

Kohtumisel osales ka sel nädalal tööd alustanud uus WHO esindaja Eestis Marge Reinap.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles