Eesti on nõus Lätile vaktsiini laenama

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kuna Lätis ei jagu vastsündinute vaktsineerimiseks vaktsiini, siis manitseti vanemaid lapsi võimalike nakkusallikate eest kaitsma.
Kuna Lätis ei jagu vastsündinute vaktsineerimiseks vaktsiini, siis manitseti vanemaid lapsi võimalike nakkusallikate eest kaitsma. Foto: SCANPIX

Eesti on valmis Lätile laenama 15 000 doosi tuberkuloosivaktsiini, BCG, kuna lõunanaabrite juures on tekkinud tarneraskuste tõttu vaktsiinipõud.

«Läbirääkimised käivad, kuid põhimõtteline nõusolek on antud ja koostöös Leeduga aidatakse Lätit,» ütles sotsiaalministeeriumi pressiesindaja Tiina Ansip. Eesti saab Lätile laenata 750 viaali ehk 15 000 doosi vastsündinute vaktsineerimiseks ja sellest peaks Lätile jätkuma.

Vaktsiini laenamine Eesti lapsi siiski ei mõjuta, sest Ansipi kinnitusel jääb samas piisav BCG vaktsiini varu ka siia kuni järgmise vaktsiinitarne toimumiseni märtsis 2012.

Ansipi sõnul on vaktsiinide kättesaadavusega tekkinud varemgi probleeme ning need on olnud tingitud tootjapoolsetest tõrgetest varustada varem kokku lepitud tarnegraafiku kohaselt. Näiteks Eesti on viimati laenanud BCG vaktsiini Leedust 2011. aastal. Suvel 2011 küsiti Eestist võimalust laenata B-hepatiidi vaktsiini.

Ministeeriumi kinnitusel on sarnased abipalved pigem erandlikud ning võivad suurema tõenäosusega tulla ette juhtudel, kus ravimit toodab vaid üks ettevõte. Enamik probleeme ongi olnud seotud BCG vaktsiiniga, kuivõrd BCG vaktsiini tootjaid on Euroopas vaid üks (Statens Serum Institut).
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles