Uuring: tugigrupis õnnestub suitsetamisest loobumine paremini

Marina Lohk
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Caro / Scanpix

Värske uuring näitas, et tugigrupis osalemine suurendab suitsetamisest loobumise tõenäosust tavalise nõustamise ja nikotiini asendusraviga võrreldes lausa kahekordselt.


Suurbritannia tubakauuringute keskuse ja Glasgow ülikooli teadlased võrdlesid kahe Briti tervishoiuameti pakutava suitsetamisest loobumise programmi toimet ja kuluefektiivsust, kirjutab

Science Daily

.

Üheks meetodiks on tugigrupi abil suitsetamisest loobumine, teisel juhul pakutakse aga suitsetajale individuaalset nõustamist koos raviga. Uuringust selgus, et enam kui kolmandik tugigruppi kasutanud suitsetajatest suudab oma pahe seljatada nelja nädalaga, ravimite abil suitsetamise mahajätnute osakaal on aga pea kaks korda väiksem.

Uuringu läbiviimise ajal kasutas ravimitel põhinevat suitsetamisest loobumist üle 12 000 Glasgow' suitsetaja aastas. Teenus sisaldab 12 nädalat kestvat individuaalset nõustamist, millega kaasneb nikotiini asendusravi (NAR) - tavaliselt nikotiiniplaastrite kujul.

Teine uuringu raames hinnatud meetod hõlmab seitse nädalat kestvat ühetunniste sessioonidega grupiteraapiat. Nõustaja jagab osalejatele vajadusel ka NAR kuponge, mille vastu saab apteegist ravimeid.

Kui grupiteraapia on lõppenud, on suitsetajatel võimalik saada veel viie nädala jooksul nõustamist ja ravimeid. Uuringu läbiviimise ajal kasutas Glasgow's sellist meetodit vaid 1700 inimest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles