Perearstidelt on välja petetud üle 400 psühhotroopse ravimi retsepti

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ravimid.
Ravimid. Foto: Arvet Mägi / Virumaa Teataja

Retseptikeskuse andmetel on aasta jooksul üle saja perearsti usaldust ära kasutades välja petetud üle 400 retsepti psühhotroopsetele ravimitele, peamiselt toimeainele zopikloon.


Retsepti küsijateks on naisterahvad, kes erinevaid legende kasutades soovivad retsepti kas endale või näiteks oma elukaaslasele, nimetades perearsti nimistusse kuuluva patsiendi nime ja isikukoodi, kirjutab Med24.

Pea alati on arstilt nõutud ravimit maksimaalses lubatud koguses ja tihti üritatakse lühikese aja möödudes taas retsepti saada. Taoliste juhtumite kohta on alustatud mitu kriminaalasja.

Tähelepanu juhitakse sellele, et ravimite väljakirjutamise eest vastutab retsepti andja. Ravimi võib välja kirjutada üksnes vastava näidustuse olemasolul.

«Telefoni teel soovitud retsepti väljakirjutamisel tuleb veenduda, et ravimi tellijaks on teie patsient. Selles saab veenduda lisaküsimusi esitades, kasutades teile teadaolevaid andmeid patsiendi kohta – näiteks elukoht, töökoht, telefoninumber, perekondlikud suhted, info varem kasutatud ravimite kohta vmt,» hoiatavad sotsiaalministeerium, terviseamet ja haigekassa perearste.

Patsiendi konsulteerimine telefoni teel tuleb dokumenteerida ka tervisekaardis. Ravimi, eriti psühhotroopse ravimi, esmasel väljakirjutamisel tuleb leida võimalus patsiendi läbivaatuseks ning keelduda ravimi väljakirjutamisest telefoni teel saadud info alusel.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles