Uuring: dieet parandab vanurite mälu

Siiri Erala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vanematel inimestel võib mälu parandamiseks kasu olla dieedist.
Vanematel inimestel võib mälu parandamiseks kasu olla dieedist. Foto: Caro / Scanpix
Saksa teadlased väidavad, et toiduportsude vähendamine aitab vanematel inimestel mälu parandada.

Sakslaste väide tugineb 150 vabatahtlikuga tehtud uuringul, kus osalenute keskmine vanus oli 60 aastat. Osa vabatahtlikest sõi kolm kuud tavalisest 30 protsenti vähem kaloreid sisaldavat toitu. Enne ja pärast uuringut tegid kõik osalenud mälutesti ja selgus, et dieedil olnute tulemused paranesid märgatavalt, vahendas BBC.

Teadlaste selgituste järgi aitab kalorivaene dieet langetada insuliini taset veres ja vähendada põletikulisi protsesse, mis omakorda tagab ajurakkude parema tervise.

Siiski ei tasu vanuritel paremate vaimsete võimete lootuses hakata omapäi toidukoguseid vähendama. Antud uuringu tulemused on esimesed, mis kinnitavad sarnase dieedi tõhusust inimese mälu parandamiseks.

Lisaks tuleb toiduvalik koostada nii, et kaloreid oleks küll vähem, kuid vajalikud vitamiinid ja toitained tagatud. Juba alakaaluliste inimeste jaoks võib kolmandiku võrra vähem kaloreid andev dieet isegi ohtlik olla.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles