Elektriõnnetusi põhjustab ohutusnõuete eiramine

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Alajaama põleng.
Alajaama põleng. Foto: Ants Liigus / Pärnu Postimees

Tehnilise järelvalve ameti andmetel juhtus 2011. aastal 51 elektrist põhjustatud õnnetust, milles hukkus 2 ja sai vigastada 49 inimest. Enamus õnnetusi (90 protsenti) leidis aset olmes ehk kodus või selle lähiümbruses.


Kümnendik elektriõnnetustest olid tööõnnetused ning seotud alajaamade või jaotuskeskustega. Elektriõnnetuste peamisteks põhjusteks on ohutusnõuete eiramine, hooletus ning korrast ära elektriseadmete kasutamine.

Sarnaselt eelnevate aastatega oli kõige enam õnnetusi Põhja-Eesti piirkonnas Tallinnas, Harjumaal ja Ida-Virumaal - kokku 27 õnnetust ehk 54 protsenti kõigist registreeritud õnnetusjuhtumitest. Oluliselt tõusis õnnetuste arv Lõuna-Eestis, kus 2010. aastal toimus 4 ja 2011. aastal 16 õnnetust.

Kuude lõikes toimus kõige enam õnnetusi suvekuudel - juunis (9), juulis (8) ja augustis (10). Ülejäänud kuudel jäi õnnetuste arv vahemikku 0-5. Õnnetuste arvu kasv suvekuudel on peamiselt tingitud erinevate elektriseadmete kasutamise suurenemisest suveperioodil.

Kõige enam õnnetusi toimus vanuserühmaga 19-29 eluaastat (31 protsenti kõigist registreeritud õnnetusjuhtumitest). Jätkuvalt on palju õnnetusi väikelastega: kui 2010. aastal oli neid 6, siis 2011. aastal tõusis selliste juhtumite arv 10-ni.

Lastega toimunud õnnetuste peamiseks põhjuseks on nende vähene teadlikkus elektriga seotud ohtudest ja õigest käitumisest õnnetuse toimumise korral, samuti vanemate hooletusest tekkinud ohuolukorrad, kus katkised või katmata pingestatud osadega elektriseadmed või -juhtmed on lapsele kättesaadavad.

Elektriõnnetuste vältimiseks tuleb järgida elementaarseid ohutusnõudeid:

• Elektriseadmeid tohib kasutada üksnes kasutusjuhendis ettenähtud viisil ja oludes;
• Nähtava rikkega elektriseadmeid ei tohi kasutada, samuti ei tohi neid laste käeulatusse jätta;
• Kui elektriseadme ohutuse osas tekib kahtlus, tuleb pöörduda elektriala spetsialisti poole, mitte hakata seadet ise parandama;
• Elektritöid võivad teha vaid vastava ettevalmistusega töötajad;
• Omavalmistatud elektriseadmed võivad olla eluohtlikud;
• Maja või korteri elektrisüsteemi on soovitatav paigaldada rikkevoolukaitselüliti, mis kaitseb elektrilöögi ja tulekahju eest;
• Lastega tuleb rääkida elektriga seotud ohtudest, sealhulgas elektriliinide ja alajaamadega seotud ohtudest. Samuti tuleb lapsi õpetada elektriseadmeid õigesti kasutama ning rikkega seadmeid ära tundma.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles