Lastehaigla elutööpreemia sai hematoloog Karin Orgulas

Eger Ninn
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Karin Orgulas 2000. aastal.
Karin Orgulas 2000. aastal. Foto: Arno Saar / Õhtuleht

Tallinna lastehaigla andis elutööpreemia lastehematoloog Karin Orgulasele.


«Oli 1982. aasta juuni. Vabariiklikku haiglasse, kus sel ajal pediaatriaosakonna juhatajana töötasin, toodi 2-aastane leukeemiahaige. Hematoloog oli puhkusel, mul tuli endal raamatute abiga ravi alustada,» meenutab Karin Orgulas patsienti, kelle aitamine veenis teda eriala vahetamisele mõtlema. Täna on sellest patsiendist sirgunud 32-aastane ajakirjanik.

«Otsustavaks sai vajadus ja ahastus kasvajate laastamistööd nähes: neil aastatel kaotasime raskele haigusele umbes kakskümmend last aastas. Pidi olema võimalus midagi muuta!» lisas ta.

44-aastase staažiga lastearst Karin Orgulas on laste hematoloogia-onkoloogia teenistuse rajaja Tallinnas, haigla onkoloogiaosakonna rajaja ning pikaaegne juhataja.

2012. aasta elutööpreemia saajaks valisid ta üksmeelselt lastehaigla arstid. Preemiat vastu võttes tänas Orgulas kolleege kõrge tunnustuse, aga ka koostöövalmiduse ja kannatlikkuse eest, kui neilt nõutakse kiireid uuringuvastuseid.

«Raske haiguse algusest kaotatud kolm-neli päeva võivad saada otsustavaks aastaid hiljem. Ka meie erialal tuleb ravi alustada viivitamatult,» ütles tohter.

Onkohematoloogiaosakonna juhataja Kadri Saks nentis, et dr Orgulase initsiatiivil ja loodud kontaktidel on osakond saavutanud igati võrdväärse koha sarnaste keskuste hulgas Euroopas.

Pärast Tartu Ülikooli arstiteaduskonna lõpetamist 1968. aastal on dr Orgulas töötanud Rakvere haiglas (1968–1982), Tallinna Vabariiklikus haiglas (1982–1990), Nõmme haigla lastehaiglas (1990–1991). Hematoloogia-onkoloogia-osakonna juhataja oli ta Tallinna Lastehaiglas aastatel 1991–2006.

Täna on ta väga armastatud, austatud ja hinnatud arst nii lapsevanemate, patsientide kui ka osakonna personali hulgas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles