Diabeet suurendab Alzheimeri riski

Marina Lohk
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Teadlaste senised tulemused annavad lootust, kuid enne põhjapanevate järelduste tegemist on siiski vajalikud suuremahulisemad uuringud.
Teadlaste senised tulemused annavad lootust, kuid enne põhjapanevate järelduste tegemist on siiski vajalikud suuremahulisemad uuringud. Foto: Caro / Scanpix

Värskest uuringust selgus, et diabeet suurendab oluliselt Alzheimeri tõppe haigestumise riski.



Kui suhkruhaigus kujuneb välja keskeas, on dementsuse risk eriti suur, kirjutab

Science Daily

.


Rootsi kaksikuid uurinud dr. Margaret Gatzi sõnul näitasid uuringu tulemused, kui oluline on elada kogu täiskasvanuea jooksul tervislikult, et vähendada nõdrameelsuse riski kõrgemas eas.

Ajakirjas Diabetes avaldatud uuringus näitab Gatz koos teiste teadlastega, et diabeeti haigestumine enne 65. eluaastat suurendab Alzheimeri tõve riski 125 protsenti.

Keskealisi diabeetikuid ohustab uuringu järgi pärast 65. eluaastat suhkruhaiguse saanud inimestega võrreldes oluliselt suurem Alzheimeri tõve või muu nõdrameelsuse vormi risk.

Teadlaste hinnangul võib diabeetiku Alzheimeri risk olla päriselus isegi kõrgem kui uuringus. Nad tõid välja mitu faktorit, mis võisid panna neid alahindama nõdrameelsuse ja Alzheimeri riski nende seas, kellel diabeet kujuneb välja enne 65. eluaastat.

Teadlaste sõnul tuleb diabeet tavaliselt varem ilmsiks kui dementsus. Diabeeti seostatakse ka kõrgema suremusega, mis võib vähendada vanemaeliste diabeetikute arvu. Lisaks on hinnanguliselt umbes 30 protsenti eakamatest diabeetikutest diagnoosimata.

Uuring hõlmas 13 693 Rootsi kaksikut, kes olid 1998. aastal, kui dementsust hakati jälgima, vähemalt 65-aastased.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles