Keelatud rinnaproteese kannab Eestis 364 naist

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Terviseameti järelevalve käigus kogutud andmete põhjal on Eestis paigaldatud 732 PIP- ja M-rinnaimplantaate kokku 364 patsiendile.


PIP-proteese kasutasid kaks kliinikut: Villa Medica ja KT Kliinik, kus paigaldati neid kokku 163 patsiendile.

M-implantaate on paigaldati aastatel 2004-2009 kliinikutes KT Kliinik ja Plastilise Kirurgia OÜ 139 patsiendile.

2011 aastal on paigaldatud M-implantaate KT Kliinik 61 patsiendile. Ühe patsiendi puhul, kellele paigaldati M-implantaadid 2005. aastal, jäi paigalduskoht selgusetuks.

Rinnaimplantaate on paigaldanud Eestis 13 ettevõttes, neist 12s käisid terviseameti esindajad kohapeal. Ühe kliinikuga (Academic Plastric Surgery) ei õnnestunud ametil ühendust saada.

Terviseamet asus kaardistama rinnaimplantaatide paigaldamisega seotud olukorda Eestis pärast Prantsusmaa töö-ja terviseministeeriumi poolt saadud hinnangut möödunud aasta detsembris.

Prantslastelt tulnud info kohaselt on PIP-implantaatide kandjatel dokumenteeritud selliseid riske nagu implantaadi purunemine ja proteesisisese geeli ärritav toime, mis võib viia põletikuliste reaktsioonideni, muutes implantaadi eemaldamise keeruliseks.

Esimene ohuteade PIP-implantaatide kohta saadeti välja 2010. aasta kevadel. Pärast seda pole Eestis nimetatud proteese enam paigaldatud.

Info M-implantaatide kohta on seni olnud vastuoluline, uurimine nende osas alles kestab. Eestis paigaldati enne 2010. aastat Hollandi firma Rofil Medical International implantaate. 2011. aastal paigaldatud M-implantaadid on pärit Küproselt, nende tootjaks on Rofil Medical Implants.

Inimesed, kes on lasknud endale rinnaimplantaate paigaldada, saavad konkreetse implantaadi nimetuse üle vaadata toote passist või küsida infot implantaadid paigaldanud kliinikust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles