Tubakat on Eestis varemgi apteekides müüdud

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Apteegis praegu sigarette ei müüda.
Apteegis praegu sigarette ei müüda. Foto: Urmas Luik

Viimase aja ühe radikaalsema ideena tubakatoodete müügi piiramiseks on välja käidud mõte viia nende müük apteekidesse. Tubaka- ja alkoholikahjude vähendamise koja juhatuse liige Andrus Lipand tuletas meelde, et Eestis on seda varemgi tehtud.


«Kui tubakas kunagi Euroopasse toodi, siis müüdi seda ainult apteekides. Sellega tehti klistiiri ja topiti tubakapuru kehaõõntesse ravimaks küll hüsteeriat, küll migreeni ja igasuguseid muid hädasid,» rääkis Lipand.

Islandi paralmendis on taoline eelnõu koguni praegu arutusel. Lipand on selle islandlasest autoriga rääkinud ja saanud üllatuslikult teada, et perearstid toetavad seda mõtet. «Ka mina olen rääkinud arstide ja apteekritega ja pole vastuseisu kogenud,» sõnas ta.

«Näiteks saab perearst kirjutada tubakasõltlasele, kes ei allu ravile või ei taha või ei suuda suitsetamisest loobuda, välja 60 mg nikotiini, mis võrdub kahe paki sigarettidega. Selline radikaalne meetod on täiesti mõeldav,» selgitas tubakasõltuvuse vastu võitleja.

Uuringufirma Faktum & Ariko juht Kalev Petti ütles, et ka pooled 15-18aastastest, kellelt selle kohta küsiti, olid sigarettide apteegis müügiga päri.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles