Tiiu Härm: tubakas on terviserisk number üks

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tiiu Härm.
Tiiu Härm. Foto: Peeter Langovits

Tervise Arengu Instituudi ekspert ja suitsetamisest loobujate nõustaja Tiiu Härm kinnitas maailma terviseorganisatsiooni seisukohta, et tubakas on tappev igas vormis ja maskeeringus.


Härmi sõnul näitavad rahvusvahelised uuringud, et 40 protsenti vähist on ennetatav ja sellest pool langeb tubaka tarvitamisele. Järelikult on mittesuitsetajatel oht haigestuda vähki viiendiku võrra väiksem kui suitsetajatel.

Suitsetamine on sõltuvushaigus, mis ilmneb mitmeti: sõltuvustegevusena, nikotiini sõltuvusena ja sotsiaalse sõltuvusena. Viimane neist ilmneb kõige tugevamini noorte puhul.

Suitsetajate hulk pole viimastel aastatel Eestis kasvanud, olles 25 protsendi juures. Mõningane vähenemine on aset leidnud meeste hulgas, kuid naised on hakanud isegi rohkem tõmbama. Rohkem suitsetavad seejuures väiksema haridusega inimesed.

Härm ütles, et talle teeb enim muret, et meil suitsetab juba iga kümnes last ootav naine. Ta tuletab meelde, et kunagi pole hilja suitsetamisest loobuda ja kui seda ei suuda naine teha lapse kandmise ajal, siis võiks ta tubaka vähemalt rinnaga toitmise ajal maha jätta.

Kooliõpilaste puhul teevad muret samuti tüdrukud, kellest 11 protsenti on 13-aastaselt juba tubakatooteid proovinud ja 3 protsenti suitsetab igapäevaselt. 15. eluaastaks on pidevaid suitsetajaid neidude hulgas aga juba 10 protsenti. Samas on poiste hulgas suitsetamine mõnevõrra vähenenud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles