Haigekassa: inimene peab välisravile minekut ise taotlema

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
President Toomas Hendrik Ilves läks õlalõikusele vahetult pärast vabariigi aastapäeva vastuvõttu. Pildil koos abikaasa Evelin Ilvesega.
President Toomas Hendrik Ilves läks õlalõikusele vahetult pärast vabariigi aastapäeva vastuvõttu. Pildil koos abikaasa Evelin Ilvesega. Foto: Sille Annuk

Ehkki presidendi kantselei väidab, et president Toomas Hendrik Ilves ei teinud otsust Soome õlalõikusele minekuks ise, vaid selle otsustas arstide konsiilium, kinnitab haigekassa, et selleks peab inimene kõigepealt ise taotluse tegema.


Plaanilise ravi rahastamise kord välismaal on reguleeritud ravikindlustuse seadusega. «Haigekassa jaoks on president ravikindlustatu, kelle osas kehtivad täpselt samad reeglid, mis kõigile teistele meie kindlustatutele,» kinnitas Eesti Haigekasssa avalike suhete juht Evelin Koppel.

Ta täpsustas: «Kui inimene soovib minna plaanilisele välisravile, peab ta esitama selleks haigekassale taotluse. Ilma inimese tahteavalduseta ei ole võimalik teda plaanilisele välisravile saata.»

Vastavalt ravikindlustuse seadusele on kindlustatul õigus saada plaanilist ravi välisriigis, kui täidetud on järgnevad kriteeriumid:

1) taotletavat tervishoiuteenust ja sellele tervishoiuteenusele alternatiivseid tervishoiuteenuseid Eestis ei osutata;
2) taotletava tervishoiuteenuse osutamine on kindlustatud isikule näidustatud;
3) taotletaval tervishoiuteenusel on tõendatud meditsiiniline efektiivsus;
4) taotletava tervishoiuteenuse eesmärgi saavutamise keskmine tõenäosus on vähemalt 50 protsenti.

Kindlustatud isiku vastavuse kohta neile kriteeriumitele annavad hinnangu vähemalt kaks eriarsti, kellest üks on kindlustatud isiku raviarst.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles