TV3: digitaalse haigusloo tervis on kehv

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Arst uurib digilugu
Arst uurib digilugu Foto: SCANPIX

Viie aasta vanune digilugu vaagub hinge, sest selle arendamine arstide esimeseks abimeheks on jäänud tohtrite eneste viitsimise, tahtmise ja aja taha.

Kuni pole andmeid, pole aga ka süsteemi ning paremaid tulemusi inimeste ravil. Samuti tehakse topelt uuringuid, mida on tegelikult patsiendile juba varem tehtud, vahendasid «Seitsmesed uudised».

«Meie süsteemides paraku praegu puudub veel võimalus üldistada patsientide andmeid ja võtta neid kokku, et saaks neid kasutada ka uurimistööks, mis oleks siis kõigi meie patsientide hüvanguks,» rääkis Ida-Tallinna Keskhaigla teadusosakonna spetsialist doktor Marika Tammaru.

Põhjusi, miks patsientide andmete ja haiguslugude digitaliseerimine on toppama jäänud, on palju – isegi kui IT-süsteem toimib, on küsimus paljuski arstide tahtes ning hirmudes.

Ida-Tallinna Keskhaigla reumakeskuse juhataja Doktor Kati Otsa ütles, et andmeid saadetakse digilukku vähe. «Osa haiglaid saadab oma dokumentatsiooni digilukku, osa saadab näiteks kord aastas, osa saadab valikuliselt ja perearstidelt ei tule praktiliselt mitte midagi,» tõdes ta.

Praktikas tähendab see seda, et kui patsient satub haiglasse, kus teda pole eelnevalt uuritud, võidakse talle samu kalleid uuringuid otsast peale tegema hakata, sest arstid ei näe, mis teises haiglas patsiendiga tehtud on. «See tähendab, et palju kalleid uuringuid tehakse üle,» ütles Otsa.

«On probleeme ka turvalisusega. Ma arvan, et see on üks põhjus, miks raviasutused ei saada oma andmeid,» lisas ta.

Sotsiaalminister Hanno Pevkur aga seda arvamust ei jaga. «Mina usun küll ja olen täiesti siiralt veendunud, et tervise infosüsteem on oluliselt turvalisem kui perfokaardid kusagil haigla hoidlas,» ütles ta. «Kui andmed on digitaalsed, jääb igast vaatamisest jälg ja lisaks on igal inimesel õigus kõik oma andmed kinni panna.»

Minister lubas arste andmete sisestamisel tagant utsitada. «Praegu on perearstidega kokku lepitud ja kohe riigikogu võtab ka vastu seadusemuudatused, mis ütlevad, et kui terviseandmed on sisestatud tervise infosüsteemi, pole vaja neid topelt sotsiaalkindlustusametile enam saata. Nii et selliseid väikseid stiimuleid me kogu aeg otsime,» rääkis Pevkur.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles