TV3: Keskerakonna noored keelaksid lastele energiajoogid

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Energiajoogid.
Energiajoogid. Foto: Peeter Langovits

Keskerakonna noored tulid välja mõttega, et praegu vabalt kauplustes saadaval olevate energiajookide müük alla 14-aastastele lastele tuleks keelata.

«Märkasime, et üha rohkem noori meie ümber kasutab sellist sõna nagu energiajoogisõltlane. Räägitakse sellest, et ei suudeta ühtegi päeva enam energiajooki joomata mööda saata,» rääkis Keskerakonna noortekogu juhatuse esimees Jaanus Riibe «Seitsmestele uudistele».

Eesti ühe müüduima energiajoogi Red Bull kommentaar kesknoorte ettepanekule oli, et 250 milliliitris joogis on sama palju kofeiini kui tassis kohvis – 80 milligrammi – mistõttu on keeruline väita, et keelud peaksid kehtima energiajookidele, aga mitte kohvile. Samuti on ülemaailmsed tervisekaitseorganisatsioonid kinnitanud, et Red Bull on tervisele täiesti ohutu, teatas joogitootja.

Riibe sõnul see päris nii aga pole ning energiajoogid sisaldavad kordades enam kofeiini ja tauriini, kui päevane norm ette näeb.

Eesti Toiduainetööstuse Liidu juhataja Sirje Potisepp ütles, et teaduslikke uuringuid on energiajookide kohta vähe tehtud ning olemasolevad on välja toonud just negatiivse mõju tarbijatele.

Noortekogu arvates peaks keelama ka energiajookide reklaamimise noortele suunatud üritustel, kuid Potisepa sõnul on tootjad selles juba praegu kokkuleppele jõudnud, et nii ei tehtagi. «Reeglina energiajooke lasteüritustele ei reklaamita ja auhindadeks ei anta. Tootjad on toote pakendile märkinud, et tegemist on kõrge kofeiini- või tauriinisisaldusega tootega, mis ei ole mõeldud lastele,» selgitas ta.

Seega ei toeta liit Potisepa sõnul seadusandlikke piiranguid energiajookide müügile.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles