Laste astmaravim kallines üle kümne korra

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jevgeni vajab astma raviks Singulairi graanuleid, kuid ema Olga Gorbatenko sõnul käib ülikalliks muutunud ravimi ostmine talle üle jõu.
Jevgeni vajab astma raviks Singulairi graanuleid, kuid ema Olga Gorbatenko sõnul käib ülikalliks muutunud ravimi ostmine talle üle jõu. Foto: Mihkel Maripuu

Kõige valusamalt tabas ravimite piirhindade muutus aasta alguses astmahaigeid lapsi, sest nende ravimid kallinesid varasemaga võrreldes enam kui kümme korda.



Kolmeaastasele Martinile jaanuaris astmaravimit Singulair ostma läinud tartlanna Killu Saar sai hinnatõusust teada alles apteegileti ees. «Kahe tabletikarbi eest pidin senise 20 krooni asemel maksma 283 krooni,» rääkis ta halvast üllatusest.

Selline olukord tundub lastearstidele lubamatu, sest astma on lastel kõige sagedamini esinev krooniline haigus. «Õigeaegselt alustatud ravi parandab haiguse kulgu märkimisväärselt,» ütles Tartu Ülikooli kliinikumi lastekliiniku allergiakeskuse vanemarst Maire Vasar.

Piirhinnast kallimate ravimite puhul peab isegi sajaprotsendilise soodustuse korral maksma kinni piirhinda ületava osa.

«Singulairi tootjahind ei ole muutunud, kuid toimeaine montelukasti patendiaeg on läbi saanud ja turule on tulnud ka odavamad geneerilised ravimid,» põhjendas piirhindade kehtestamist sotsiaalministeeriumi ravimipoliitika juht Dagmar Rüütel.

Ministeerium kehtestas seega originaalravimile teadlikult selle tootjahinnast üle 300 krooni madalama piirhinna, jättes arvesse võtmata, et vaid originaalravimit toodetakse väikelastele sobivalt graanulite kujul.

Singulairi puhul on piirhinda ületav summa kahe karbi närimistablettide puhul 264 krooni ja graanulite ehk pulbri puhul 624 krooni. Viimane on spetsiaalselt imikutele ja väikelastele väljatöötatud ravimivorm.

Rüütel närimistablettide ja graanulite vahel vahet ei näe: «Graanulid sobivad väikelapsele kohe suhu või lusikasse toidu sisse panemiseks, närimistablette on vaja enne suhu või toidu sisse panemist ise purustada. Muud erinevust ei ole.»

Eesti Lastearstide Seltsi juhatusse kuuluva Kaja Julge sõnul ei pea arstid õigeks selliseid purustamisi, kui on spetsiaalselt välja töötatud väikeste laste ravim.

Ka Tallinna lastehaigla allergoloogi Urve Putniku sõnul on väikelaste puhul ainuõige kasutada graanuleid, sest need on lisaaineteta ja maitsetud. «Ravimiomaduste kokkuvõttes on kirjas, et lastele kuuest kuust kuni 2. eluaastani on näidustatud vaid graanulites ravimivorm.»

Arstidele jääb mõistetamatuks, millistel alustel on piirhind kehtestatud, sest sellisel ravimivormil puudub koopiaravim.

Rüütli sõnul arvutatakse piirhindu kindlate reeglite järgi, ent Singulairi puhul see soovitud tulemust ei anna, kuna arvestatud pole ka tootja tavatut hinnakujundust.

«Singulairi hinna puhul on tõepoolest nii, et ravimipakendi hind on sõltumata ravimi kogusest ühesugune – 4 mg, 5 mg ja 10 mg montelukasti sisaldavad pakendid on müügil ühe hinnaga,» nendib Rüütel. Tavaliselt on pakendi hind vastavuses ravimi kogusega pakendis.

Ühe anonüümsust palunud arsti sõnul on arvutussüsteem lausa idiootlik, võttes aluseks milligrammid. Selle järgi saab täiskasvanu oma ravimid kätte tunduvalt odavamalt kui laps.

Astmahaige Jevgeni ema Olga Gorbatenko on nördinud, et kokku hoitakse just laste arvel. «Jevgeni põeb lisaks astmale ka rasket allergiat, peame tingimata kasutama just graanulivormi, kus ei ole lisaaineid, aga sellise hinnaga käib nende ostmine mulle üle jõu,» tõdes ta.

Vaid Singulairi närimistablettide asemele pakutakse sama toimeainega odavamat koopiavarianti Monkasta, kuid ka selle eest tuleb senise 20 krooni asemel tasuda 164 krooni.

Lastearstide selts on saatnud nimetatud astmaravimite piirhindade rakendamise kohta järelepärimise ka sotsiaalminister Maret Maripuule.

Mis on piirhind?

•    Piirhind on soodusravimite loetelusse kantud sama toimeainega ravimite hüvitamise aluseks olev hind. Piirhinnad kehtestatakse juhul, kui sama toimeainet sisaldavaid, samasse piirhinnagruppi kuuluvaid, registreeritud ja müügil olevaid ravimeid on rohkem kui üks.
Milline on laste soodusmäär?
•    Soodustus 100 protsenti – patsient tasub omaosaluse 20 krooni ja piirhinda või hinnakokkuleppehinda ületava summa. Haigekassa hüvitab piirhinna või hinnakokkuleppehinna ja patsiendi omaosaluse vahe 100 protsenti. Kehtib alla nelja-aastastele lastele.
•    Soodustus 90 protsenti – patsient tasub omaosaluse 20 krooni, 10 protsenti piirhinna või hinnakokkuleppehinna ja patsiendi omaosaluse vahelisest summast ja piirhinda või hinnakokkuleppehinda ületava summa. Haigekassa hüvitab 90 protsenti piirhinna või hinnakokkuleppehinna ja patsiendi omaosaluse vahelisest summast. Kehtib 4–16-aastastele lastele.
allikas: www.haigekassa.ee

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles