Lennujaamas köhijad võetakse luubi alla

Siiri Erala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Köha.
Köha. Foto: Elmo Riig / Sakala
Belgia ettevõtte Biorics on loonud uue tehnoloogia, mis võimaldab haigeid inimesi nende köha iseärasuse alusel tuvastada. Tehnoloogia sobib kasutamiseks ka lennujaamades ja aitaks ära hoida viiruste levikut.

Lennureisijad annavad viirustele suurepärase võimaluse üle maailma levida. Uue ohtliku viiruse esilekerkimisel ei oleks sel kuigi raske kiirelt erinevatesse riikidesse ja mandritele jõuda. Viiruse leviku tõkestamiseks võib ainuke võimalus olla lennuliikluse peatamine. Bioricsi loodud lahendus võimaldaks sellist seisakut vältida, vahendas Tartu Ülikooli tehnoloogiaportaal Novaator.

Uue lahenduse järgi paigutatakse lennujaamade ootesaalidesse mikrofonid. Kogutud helisignaalid saadetakse arvutisse, mis otsib tavapärase taustamüra seest inimeste köhimisel tekkinud helisid.

Spetsiaalsed algoritmid suudavad eristada nii-öelda hääle puhtaks köhatamist ning viirushaigusele viitavat köha. Mikrofone on palju ja see annab võimaluse määrata ka köhija asukoha.

Patenditaotluses kirjeldab firma veel viisi, kuidas jälgida telefonikõnesid ning uurida, kas kõneleja köhib või mitte. Nii saaksid valitsused ja haiguste leviku tõkestamisega tegelevad asutused täpsemalt haiguste levikul silma peal hoida.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles