Hormoon aitab ennustada sünnitusjärgset depressiooni

Marina Lohk
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

USA teadlaste sõnul võib ühe hormooni tase raseduse ajal ennustada naise sünnitusjärgse depressiooni riski.


100 naist hõlmanud uuringu käigus ennustasid teadlased 25. rasedusnädalal mõõdetud pCRH hormooni taseme järgi depressiooni kolmele neljandikule naistest, kellel see tegelikult pärast sünnitust välja kujunes, kirjutab

BBC

.


Kui vastav test tõestab end ka suuremate uuringute käigus, võidakse seda hakata rutiinselt kasutama.

Sünnitusjärgne depressioon algab tavaliselt nelja kuni kuue nädala jooksul pärast sünnitust ning selle all kannatab 10 kuni 15 protsenti emadest. Tuntud riskifaktoriteks on varasem depresioon, stressitekitavad elusündmused, sotsiaalse toetuse puudus, madal enesehinnang, ärevus või stress raseduse ajal.

Dr. Patrick O'Brien ütles, et kuigi sünnitusjärgset depressiooni suudetakse väga hästi ravida, on probleemiks see, et naised tõmbuvad sageli endasse ega otsi abi. Ka varasemad uuringud on jälginud hormoonide toimet raseduse ajal, kuid antud juhul mõõdeti esmakordselt pCRH ehk platsenta kortikotropiini vabastajahormooni ja depressiooni seost.

Lapseootel naistelt võeti vereproovid 15., 19., 25., 31. ja 37. rasedusnädalal ning nii viimase nelja rasedusaegse arstivisiidi ajal kui ka keskmiselt 8,7 nädalat pärast sünnitust hinnati neil depressiooni sümptomeid.

Kõikidest uuritavatest naistest kujunes depressioon välja kuueteistkümnel. Teadlased leidsid, et pCRH tase 25. rasedusnädala ajal ennustas tulevast depressiooni päris hästi. Tulemus oli veelgi täpsem, kui arvesse võeti ka raseduse keskel esinevad depressiooni sümptomid.

Kõnealuse hormooni tase tõuseb raseduse ajal, suurendades kortisooli tootmist, mis omakorda aitab organismil stressiga võidelda. Pärast sünnitust pCRH tase langeb järsult ning seega alaneb ka kortisooli tase. Teadlaste teooria järgi on kortisooli langus suurem neil, kellel on raseduse ajal kõrgem pCRH tase.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles