Uuring: hammaste valgendamine UV-kiirgusega rikub silmi ja nahka

Marina Lohk
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Täiskasvanute hammaste parandamise programmile on 2017. aastal riigieelarves ette nähtud 6 miljonit eurot ning alates 2018. aastast 12 miljonit eurot.
Täiskasvanute hammaste parandamise programmile on 2017. aastal riigieelarves ette nähtud 6 miljonit eurot ning alates 2018. aastast 12 miljonit eurot. Foto: Caro / Scanpix

Ajakiri Royal Society of Chemistry kirjutab, et ultraviolettkiirgusega hammaste valgendamine ei ole pelgalt petukaup, vaid on lisaks ka silmadele ja nahale ohtlik.


Värskest uuringust selgus, et UV-kiirgus ei ole millegi poolest efektiivsem kui ilma selleta tehtud valgendus ning kahjustab nahka ja silmi kuni neli korda rohkem kui päevitamine, kirjutab

Science Daily

.

Uuringu juhtivautor Ellen Bruzell ütles, et nii nagu ka päevitamise puhul, ohustab heleda nahaga või valguse suhtes tundlikke inimesi teistest veelgi suurem risk.

Bruzell leidis samuti, et valgendamine rikub hambaid. Ta nägi valgendatud hammaste emailis rohkem vagusid kui valgendamata hammastel. Need vaod teevad hambad omakorda mehaanilisele kulutamisele vastuvõtlikumaks.

Hammaste valgendamisel kasutatakse valgendavad ainet - tavaliselt vesinikperoksiidi - et eemaldada punase veini, tee, kohvi ja suitsetamise tekitatud plekke.

UV-kiirgus peaks aga aktiveerima oksüdatsiooniprotsessi, suurendades valgendamise efektiivsust. Kõnealuse uuringu autorite sõnul on selle väite paikapidavuse kohta aga väga vähe tõendeid.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles