Raport: suitsetamisse suremus on kümne aasta jooksul kolmekordistunud

Berit-Helena Lamp
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Suitsetamisest põhjustatud suremus on tõusuteel eelkõige Aasias, Lähis-Idas ja Aafrikas.
Suitsetamisest põhjustatud suremus on tõusuteel eelkõige Aasias, Lähis-Idas ja Aafrikas. Foto: SCANPIX

Suitsetamisega seotud surmade arv on viimase kümne aasta jooksul kolmekordistunud ning suured tubakaettevõtted õõnestavad püüdlusi, mis võiksid päästa miljoneid inimesi, leiab maailma kopsufond (WLF) oma raportis.

WLF oma raportis Tobacco Atlas ja Ameerika vähiselts märgivad, et kui praegune trend jätkub, sureb suitsetamise tõttu sel sajandil miljard inimest, vahendas ERR Uudised Reutersit.

Viimase kümne aasta jooksul on suitsetamine tapnud 50 miljonit inimest ning tubakas põhjustab meeste hulgas rohkem kui 15 protsenti surmadest ja naiste hulgas 7 protsenti surmadest.

Hiinas on suitsetamine surmade põhjustajana esikohal - aastas sureb selle tõttu 1,2 miljonit inimest ning raporti kohaselt suureneb see arv 2030. aastaks 3,5 miljonini aastas.

Ühe raporti autori Michael Erikseni sõnul on suitsetamine arenenud maailmas vähenemas, kuid vaesemates piirkondades kasvamas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles