Head IT-lahendused haiglates päästavad patsientide elusid

Siiri Erala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Caro / Scanpix
USA haiglates läbiviidud uuringust selgus, et head IT-lahendused aitavad vähendada patsientide suremust ja ravile tehtavaid kulutusi.

Uuringu autor Ruben Amarasingham kirjeldas ajakirjas Archives of Internal Medicine avaldatud raportis, et hästi töötavate ja mitmekülgsete IT-lahendustega haiglates esines patsientide ravis vähem komplikatsioone ning suremus ja protseduuridele tehtavad kulutused olid väiksemad, vahendas Computerworld.

Amarasingham võttis vaatluse alla mõned tavalisemad seisundid nagu infarkt, krooniline südamepuudulikkus, veresoonte ummistus ja kopsupõletik ning selle, kuidas haigla tehnoloogiat raviprotsessi hõlbustamiseks kasutab. Teadlane esitas haiglas töötavatele arstidele küsimusi haiguslugude ja märkmete tegemise, labori vastuste saamise, tellimuste esitamise ning  tugiteenuse kohta. Muu hulgas tuli arstidel anda hinnang neid protseduure toetavate IT-lahenduste efektiivsusele ja kasutajasõbralikkusele.

Vastustest selgus, et märkmete ja haiguslugude automatiseerimine võib patsientide suremust vähendada kuni 15 protsendi võrra. Amarasinghami sõnul tähendab see, et iga 1000 patsiendi kohta sureb küsitluses häid tulemusi saanud haiglates kuni viis patsienti vähem.

Küsitlusele vastas 2005. aasta detsembrist 2006. aasta maini viis või rohkem arsti 41 haiglast.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles