Tervishoiutöötajate ametiühing ja õdede liit streiki ei poolda

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
12. märtsil toetasid meedikud tööseisakuga õpetajaid.
12. märtsil toetasid meedikud tööseisakuga õpetajaid. Foto: Teet Malsroos / Õhtuleht

Tervishoiualatöötajate ametiühingute liit peab koos õdede liiduga jätkuvalt läbirääkimisi oma tööandja ehk haiglate liiduga ja ei kavatse arstide liidu streigiettevalmistustes osaleda.


«Tervishoiutöötajate ametiühingute liidul on läbirääkimised haiglate liiduga käimas, kaks läbirääkimisvooru läbitud ja kuna erimeelsusi pole, siis pole meil praegu ka põhjust streigiks valmistuma hakata,» ütles liidu juht Piret Kruuser.

«Meie oleme koos õdede liiduga alla kirjutanud lepingu, meil pole mingit töötüli ja me ei hakka barrikaadidele minema. Püüame leida ühisosa ja need ressursid, mis töötingimuste parandamiseks vajalikud,» lisas ta.

Kruuseri sõnul saavad kõik aru, et meedikute palgad on väikesed, kuid aru tuleb saada sellestki, mis on meie praegused võimalused. Mingil juhul ei tohiks ravijärjekorrad pikeneda ja arstiabi kvaliteet halveneda.

«Tervishoid on hell valdkond, kus jõumeetodeid ei saa väga rakendada, selleks et kõrgemat palka välja pressida. Tegelikult saab töötasu suurendamise vajadusest aru ju ka haiglate liit, sest inimesi on vaja tööl hoida.»

Samas tuleb arvestada sellegagi, kust raha palgatõusuks tuleb. «Me võime ju tahta maksta hooldustöötajale 10 eurot tunnis, aga kui töötus on suur ja sotsiaalmaksu laekub vähe, siis me ei saa seda maksta, kui just makse tõsta ei taha,» lausus Kruuser.

See, et vahepeal kadusid ära lisatasud ja õhtutöö, mis paljudel sissetulekut vähendas, tulenes ametiühingujuhi sõnul seadusemuudatusest ja see puudutas kõiki Eesti töötajaid.

Samas tagas üleriigiline palgalepe alampalga kõigile meedikutele - ka väikehaiglate töötajaile. «Kui nüüd suurem palk välja kaubelda, siis näiteks Hiiumaa haigla lihtsalt ei jaksa seda oma väikesest eelarvest maksta,» juhtis Kruuser ta tähelepanu.

Meedikute eeliseks on tema sõnul seegi, et kokkulepitud palk laekub stabiilselt iga kuu kindlal kuupäeval arvele ja selle pärast pole vaja muretseda. Pealegi saab iga raviasutus oma kollektiivlepingus lisasoodustusi kokku leppida, kasvõi näiteks pikema puhkuse näol.

Ehkki ametiühingute liitu kuulub ka 116 arsti, tegutseb arstide liit sellest sõltumata, omaette erialaühinguna.

On kokku lepitud, et tervishoiutöötajate ametiühing esindab läbirääkimistel tööandjaga eelkõige hooldustöötajate huve, õdede liit aga õdede huve ja need kaks liitu tegutsevad üheskoos. Arstide liit koos tervishoiutöötajate kutseliiduga ajab oma asja eraldi.

Küsimusele, kas poleks mõistlik moodustada ühisrinne, vastas Kruuser, et tervishoiutöötajaid esindavad liidud võiks suhtlemisel tööandja ehk haiglate liiduga tõesti ühised seisukohad kujundada.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles